Hlavní obsah

V Británii hrozí za špatné třídění odpadu převýchova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britským domácnostem, které dávají do svých popelnic špatný druh odpadu, hrozí návštěva úředníků z místního úřadu. Ti jim vysvětlí, co dělají špatně, a naučí je třídit lépe, píše list Daily Mail. Úředníci využívají mikročipů instalovaných v popelnicích, které měří nejen objem vyhozeného odpadu, ale také vyhodnocují, zda je tam sklo, plasty nebo další věci, které by se měly recyklovat.

Článek

Ti, kdo poruší přísná pravidla, budou nejprve upozorněni písemně, ale pokud to udělají znovu, přijde k nim do domu pracovník místního úřadu. První radnice, která zavedla tento systém, ale popírá, že by tato nová politika byla něco jako Velký bratr. Připouští ale, že čipy by mohly být jednoho dne využity k obvinění majitelů domů kvůli vyhozenému odpadu.

Mnoho dalších radnic, z nichž leckteré již omezily odvoz odpadu na jednou za 14 dní a čelí problémům s krysami a dalšími hlodavci, zavedou zřejmě podobný systém. Návštěvy pracovníků místní správy v domech ale zavánějí podle kritiků radnic "převýchovným vymýváním mozků", které provádí komunistická Čína.

Mnohé místní úřady odmítají pomocí čipů sledovat používání popelnic, ale někteří bojovníci za životní prostředí jsou pro případné zavedení daně za vyhazování odpadu.

Mikročipy v popelnicích zváží obsah

Rada v distriktu South Oxfordshire nyní instaluje mikročipy velikosti poštovní známky na 56 000 popelnic. Ještě tento měsíc je vybaví programem, který začne fungovat v červnu. V rámci tohoto schématu bude domovní odpad i odpad určený k recyklaci svážen jednou za 14 dní. Potravinový odpad se bude dávat do oddělených nádob a bude se odvážet jednou týdně. Před vyhozením je třeba ale odstranit ze sklenic a konzerv etikety.

Obecní úřad uklidňuje znepokojené daňové poplatníky, že to není Velký bratr. "Nové popelnice obsahují mikročip se sériovým číslem, které odpovídá adrese, kde je popelnice umístěna. Čipy nám pomáhají najít ztracené popelnice a díky nim můžeme také zjistit, kolik váží jejich obsah. Na základě těchto rychlejších a přesnějších údajů můžeme zjistit, je-li v okrsku oblast, kde se recykluje méně nebo se vyhazuje více odpadu," uvádí radnice. "Pokud si budete počínat špatně, dáme vám na popelnici upomínku, a pokud budete mít pravidelně problémy s vyhazováním odpadu do popelnic, prostě vám pošleme směrnice a možná vás navštívíme i doma."

Městská rada také radí obyvatelům, aby si platili soukromé společnosti, které budou vyvážet obsah jejich popelnic.

Nové údaje, které byly shromážděny na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, ukazují, že mikročipy bylo opatřeno na dva milióny popelnic a do tohoto programu se zapojilo 42 radnic. Radní v South Norfolk David Bills ale řekl, že s tímto experimentem mají místní orgány mnoho problémů. Odvoz odpadu na nepovolené skládky se po zavedení mikročipů více než ztrojnásobil. "Hlavním problémem je, že lidé budou hledat cesty, jak toto nařízení obejít, a budou odpad odkládat na nepovolených místech nebo do popelnic jiných lidí."

Komunální odpad se z velké části skládá z odpadků, které produkují domácnosti. Jeho množství odráží rozdíly ve spotřebitelském chování mezi jednotlivými národy. Spadají do něj ale i různé odpady, které vytváří malé podniky či úřady

V zemích EU se s odpadem zachází různě

  • V Bulharsku či Rumunsku je prakticky veškerý komunální odpad odvážen na skládky.
  • Nejvíce ve spalovnách končí odpad v Dánsku (53 procent) či Lucembursku a Švédsku (47 procent). Spalovny se ale nevyužívají v 11 státech unie.
  • Německo, Belgie a Švédsko patří mezi země, kde se recykluje nejvíce odpadu.

V Česku bylo v roce 2007 na skládky uloženo 83 procent komunálního odpadu v objemu 2,5 milionu tun. Na jednoho obyvatele tak připadalo 250 kilogramů skládkovaného odpadu za rok. Podíl skládkovaného komunálního odpadu přitom roste, v roce 2003 to bylo 72 procent.

Česká republika musí podle směrnice EU do roku 2010 snížit množství komunálních, biologicky rozložitelných odpadů ukládaných na skládku na 75 % z množství vyprodukovaného v roce 1995. Do roku 2013 musí dokonce dojít ke snížení na 50 % a v roce 2020 na 35 % základu roku 1995.  

Reklama

Související témata:

Související články

Neapoli hrozí kvůli odpadkové krizi chaos

Chaos ohrožuje Neapol, kde rozhořčení obyvatelé podpalují kontejnery na odpadky, házejí kameny po hasičích a stavějí barikády ze smetí. Dávají tak najevo svou...

Česku hrozí příliv odpadů do spaloven

Česku hrozí příliv odpadů do spaloven ze zahraničí. Evropská unie totiž v úterý změnila směrnici o odpadech, která to umožňuje. Všechny státy EU musí podle...

Výběr článků

Načítám