Hlavní obsah

Test Nissanu 370Z Roadster: stará škola s výkonem 328 koní

Novinky, Martin Žemlička

Sportovní Nissan 370Z se kromě verze kupé nabízí i jako roadster s plátěnou střechou. Vyzkoušeli jsme otevřené "zetko" se sedmistupňovým automatem a šestiválcovým motorem s výkonem 328 koní.

Článek

Řada Z od japonského Nissanu patří mezi sportovní vozy staré školy – jde zejména o pohon zadních kol s mechanickým samosvorným diferenciálem, silný atmosférický motor (šestiválec), mechanicky výtečné řízení a přesnou manuální převodovku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Testovaný roadster měl samočinnou, sedmistupňovou převodovku, která nedovede „zařídit“ tak těsné spojení s vozem jako manuální skříň, po pěti stovkách ujetých kilometrů ale nelze říci, že by šlo o slabý článek.

Rychlost reakcí je dobrá, sedm stupňů lze volit i pomocí „pádel“ pod volantem a s automatem se nebudete trápit ani při popojíždění v ucpaných městech. Manuální šestistupňová převodovka, kterou jsme vyzkoušeli v kupé, je pro nadšené řidiče lepší volbou, ale samočinnou převodovku nezatracujte.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Nastartování atmosférického, tedy nepřeplňovaného motoru je zážitek sám o sobě. Motor hlasitě štěkne a pak se ustálí na bručivém volnoběhu. Také zvuk výfuku, gradující společně s otáčkami, je naladěn parádně a dobře se poslouchá. Žel, kromě výfuku je výrazněji slyšet i aerodynamický hluk. Když jsme zkoušeli nejvyšší rychlost (pochopitelně s nataženou střechou), bylo při tachometrových 255 km/h auto hodně hlučné. Hluk ale přichází už v nižších rychlostech, zhruba kolem 130 km/h.

ESP zasahuje brzy, lze vypnout

Šestiválec s výkonem 328 koní jsme chválili už v kupé – budete si s ním užívat lineární průběh točivého momentu, okamžitou reakci na sešlápnutí plynového pedálu, gradaci ve vyšších otáčkách a pochopitelně i sílu – 328 koní, to už je pořádná dávka.

Stabilizační systém zasahuje hodně brzy, při rychlejší jízdě po okresní silnici nám žlutá kontrolka blikala snad v každé zatáčce. Zásahy ESP jsou nicméně poměrně jemné; pokud si troufáte, můžete stabilizaci zcela vypnout. Ale pokud nejste v řízení vozu hodně dobří, „zetko“ vám brzy ukáže, kdo je pánem. Podvozek je naladěn do hravé přetáčivosti, která ale vyžaduje okamžité reakce. Když opravdu umíte řídit, není problém si v dlouhých přehledných zatáčkách užívat táhlých smyků s rozhozenou zádí, pokud to s volantem neumíte, v lepším případě skončíte v hodinách v protisměru, v horším vyletíte s autem mimo vozovku.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Nissan 370Z Roadster dovede být hravým společníkem, chyby ale neodpouští. Na druhou stranu, i pod dohledem ESP je jízda s roadsterem příjemná a v zatáčkách si naplno vychutnáte pohon zadních kol, účinky samosvorného diferenciálu i vyváženého rozložení hmotnosti mezi nápravy.

Pochválit musíme i účinné, dobře dávkovatelné brzdy stejně jako strmé řízení s výtečnou zpětnou vazbou. Torzní tuhost je výtečná - bráno kategorií otevřených vozů.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Také roadster má chyby

Všechno ale není ideální – kufr je pochopitelně hodně malý (140 l), mnoho plastů v interiéru nedosahuje kvalit konkurenčního BMW Z4 či Audi TT a poměrně velký volant lze nastavovat pouze výškově. Nepotěší také hlučnost vozu při rychlostech nad 130 km/h.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Nissan 370Z je i v provedení „živočišným“ sportovním vozem, jakých už mnoho na silnicích nepotkáte, notabene v této celkové kategorii. Není bez chyb, ale když chcete nekompromisní sportovní roadster, za podobné peníze nic lepšího nepořídíte.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nissan 370Z Roadster

TECHNICKÉ ÚDAJE
Motor:3696 ccm, šestiválec
Max. výkon:241 kW (328 k) při 7000 ot./min.
Max. točivý moment:363 Nm při 5200 ot./min.
0 - 100 km/h:5,5 s (5,8 s - automat)
Nejvyšší rychlost:250 km/h
Průměrná spotřeba:11,2 l/100 km (10,9 l automat)
Pohotovostní hmotnost:1524 kg
Poháněná náprava:zadní
Cena základní verze:1 249 900 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Test Nissanu Pathfinder 2.5D: Těžká jízda

Když jsme přebírali Nissan Pathfinder na testování, hned nám bylo jasné, že s tímhle monstrem toho asi ve městě moc nenajezdíme. Však si zkuste jezdit...

Test Nissanu Tiida 1.6 HB: Francouzova milenka

Možná, že jste ani nezaregistrovali, že Nissan prodává automobil jménem Tiida. Na silnicích ho snadno přehlédnete. A když už o něj pohled zavadí,...

Test Nissanu X-Trail 2.0 dCi: druhý dech

V první generaci byl Nissan X-Trail velmi dobrým vozem, který nevypadal, ale na silnici a v terénu byl příjemným společníkem. Druhá generace vypadá velmi...

Výběr článků

Načítám