Hlavní obsah

Přes 60 procent Čechů má již na svém autě zimní pneumatiky

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina českých řidičů má na svém autě již nazuté zimní obutí. Pouhých pět procent tuzemských řidičů jezdí celoročně na letních pneumatikách. Vyplývá to z ankety serveru Novinky.cz, které se zúčastnilo 1232 respondentů.

Foto: Suzuki ČR

Zimní období je náročné nejenom pro řidiče, ale i pro automobily.

Článek

62 procent účastníků ankety mělo na svém autě 1. listopadu zimní pneumatiky.  Rovných 14 procent plánuje přezutí v nejbližších dnech a stejně velká skupina uvedla, že se rozhodne na základě aktuálního počasí.

Necelých pět procent (4,6 %) tazatelů v anketě vybralo možnost „používám celoroční pneumatiky” a pět procent českých motoristů jezdí i v zimním období na letních gumách.

Zimní pneumatiky jsou povinné od listopadu

Zimní pneumatiky jsou v Česku povinné od 1. listopadu do 31. března. Podle zákona je povinnost zimního obutí i v případě, že lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na silnici během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza.

V praxi to znamená, že pokud je v prosinci 15 stupňů Celsia a sucho, nemusíte mít na vozidle zimní pneumatiky. To se hodí pro lidi, kteří jezdí sporadicky, jinak je samozřejmě více než vhodné zimní/letní pneumatiky používat. Navíc v místech, kde je značka „Zimní výbava“, musíte mít od 1. listopadu do 31. března zimní pneumatiky vždy.

Ty musí být obuty na všech čtyřech kolech (kombinace zimních a letních pneumatik je nebezpečná, zejména při brzdění). Minimální hloubka dezénu je 4 mm, čím větší je, tím lepší.

Anketa

Využíváte při přezouvání zimních/letních pneumatik servisů?
Ano, pneuservisů/nezávislých servisů
22,9 %
Ano, autorizovaných servisů
5,9 %
Ne, přezouvám si kola sám
71,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 752 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám