Hlavní obsah

V Praze začala dvoudenní motoristická show Legendy, zájem je veliký

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník motoristické přehlídky Legendy se o víkendu opět koná v parku Psychiatrické nemocnice Praha-Bohnice. Návštěvníci uvidí přibližně 750 automobilů a na tři stovky motocyklů. Loni na Legendy dorazilo 20 tisíc lidí, letos to patrně bude ještě více.

V Praze začala dvoudenní motoristická show Legendy, zájem byl velkýVideo: Novinky

 
Článek

V sobotu bylo v jinak klidných bohnických čtvrtích hodně rušno, automobily zcela obsadily všechna parkovací místa v kilometrovém dosahu, dopravu musela usměrňovat policie. Tento víkend se totiž v nádherném anglickém parku psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích koná druhý ročník motoristické slavnosti inspirované slavným Festivalem rychlosti v britském Goodwoodu.

I přes mimořádně horké počasí, odpoledne zchlazené dešťovou přeháňkou, na Legendy už od brzkého sobotního dopoledne proudily tisíce zájemců, včetně rodin s dětmi. Kdo si koupil lístek dopředu, vydělal, protože fronty před pokladnami příchozí zdržely minimálně na půl hodiny.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Nákladní Avia, dobové doprovodné vozidlo Škoda rallye teamu.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Historické závodní škodovky lákaly hned u vchodu

Prohlídka exponátů v ohromném bohnickém parku zabere celý den, ty nejzajímavější exponáty jsou umístěny u hlavního vchodu. Jde například o sbírku hned několika závodních škodovek z osmdesátých let, nejstarší vozidlo na světě, ikonické Bugatti Veyron či BMW Turbo.

K vidění toho bylo samozřejmě mnohem více, a třebaže Goodwood je pestřejší a má k dispozici i závodní dráhu, stojí letošní ročník Legend za zhlédnutí. Desítky často unikátních veteránů v dokonalém stavu mnohonásobně vynahradily absenci nejnovějších modelů automobilek. Škoda jen, že stánků s občerstvením není více.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Na výstavě nechyběla ani nákladní vozidla, na snímku Tatra 111 S2.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Motoristická slavnost Legendy se letos opět konala v anglické zahradě bohnické nemocnice.

V areálu jste při troše štěstí mohli potkat také legendární světové závodníky. Letos pozvání přijal norský soutěžní jezdec John Haugland, finský účastník rallye Juho Hänninen nebo jediný český účastník Formule 1 Tomáš Enge společně se svým otcem Břetislavem.

Rozsahem, umístěním a množstvím prezentovaných vozidel či motocyklů jsou pražské Legendy v tuzemsku zcela mimořádným počinem. Snad autoři do příštích let udrží nastavenou laťku a ještě lépe ji - ponejvíce v detailech - posunou dále.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

BMW Turbo bylo vystaveno s označením Legeda slavnosti

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Mezi nejzajímavější vystavené automobily patří první automobil světa, tříkolka Benz Patent Motor Car

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám