Hlavní obsah

Do zahraničí půjčeným autem? Bez jakých dokladů se neobejdete

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké doklady potřebujete, když cestujete do zahraničí půjčeným nebo služebním automobilem? Záleží zejména na tom, zda pojedete pouze po Evropě, nebo se vydáte i za hranice Starého kontinentu.

Foto: Opel

Ověřená plná moc k zapůjčenému autu se v zahraničí může hodit.

Článek

V evropských státech s výjimkou Polska stačí při kontrole předložit u půjčeného automobilu klasické doklady, tj. řidičský průkaz a doklady k vozidlu - malý technický průkaz a doklad o zaplacení povinného ručení (zelenou kartu). Polské úřady u zapůjčených automobilů požadují zplnomocnění k řízení vozidla od osoby uvedené v osvědčení o registraci vozidla, upozorňuje Autoklub ČR.

Ve většině evropských zemí není nutné předkládat notářsky ověřenou plnou moc k zapůjčenému autu, když si jej vezmete s sebou, může se to hodit například při řešení dopravní nehody. Autoklub ČR doporučuje vzít s sebou takovéto potvrzení a stejné doporučení dává i Ministerstvo dopravy. „V případě propůjčeného vozidla doporučujeme také mít ověřenou plnou moc majitele vozidla, že byl vůz propůjčen konkrétní osobě,” uvedl na dotaz Novinek Martin Novák z Ministerstva dopravy.

Řidičák stačí obvykle ten, který je platný v ČR

Řidičský průkaz stačí ten, který používáte v tuzemsku. „V EU a v zemích mimo EU, se kterými máme vzájemnou dohodu o uznávání řidičských průkazů, stačí průkazy, které jsou u nás platné,“ uvedl Martin Novák. V ostatních případech je nutné mít i mezinárodní řidičský průkaz, který vydávají obecní úřady obcí s rozšířenou působností. Specifika jednotlivých zemí lze nalézt na stránkách Ministerstva zahraničních věcí (www.mzv.cz).

Na internetu se také často objevuje dotaz, zda je při cestách mimo Česko nutné mít STK platnou minimálně tři měsíce před jejím koncem. Podle Václava Špičky z českého Autoklubu je to však fáma. „Technická prohlídka platí až do úplného konce a není důvod, proč by to v mezinárodním provozu mělo být jinak,” podotkl Špička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám