Hlavní obsah

Adam zachraňuje Opel, v Ženevě bude i rallye speciál

Novinky, maž

Opel zrovna neprožívá prodejně šťastné období, jeden model ale manažerům německé automobilky dělá radost. Nejmenší Opel Adam si totiž za pouhý týden závazně objednalo přes 20 tisíc zákazníků. Do Ženevy chystá Opel rallye verzi Adama.

Foto: Opel

Opel Adam (2012)

Článek

Opel, který se v uplynulých letech dostal do existenčních problémů, a GM chystala jeho prodej, možná vstává z popela. Z toho nakonec sešlo a GM se rozhodla Opel restrukturalizovat vlastními silami. Opel již v rámci restrukturalizace uzavřel továrnu v belgických Antverpách a zrušil 8000 pracovních míst.

Nyní přišla i pozitivní zpráva od automobilky s bleskem ve znaku. Pouhý týden po uvedení modelu Adam na první evropské trhy totiž celkový počet objednávek na tento městský automobil překročil hranici 20 tisíc. Většina objednávek přišla z Německa. Opel už se nechal slyšet, že díky - pro mnohé jistě nečekanému - úspěchu připraví další karosářské verze, hovoří se o kabrioletu s látkovou skládací střechou.

Foto: Opel

Opel Adam R2 (2013)

Opel zároveň oznámil, že na ženevský autosalon přiveze speciální rallye verzi, která nebude určena do běžného silničního provozu. Adam R2 je poháněn čtyřválcem Ecotec 16V o objemu 1,6 l s variabilním časováním ventilů. Výkon činí 136 kW (185 k) a maximální točivý moment, přenášený na přední kola, pak 190 Nm.

Foto: Opel

Opel Adam R2 (2013)

Nechybí 5stupňová sekvenční převodovka, závodní sedačky od Sparca nebo lamelový samosvorný diferenciál. Na přední nápravě jsou 4pístkové kotoučové brzdy Brembo. Cena speciálu pro soukromé rallye týmy zatím nebyla oznámena.

Foto: Opel

Opel Adam R2 má uvnitř dvě sportovní sedadla Sparco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám