Hlavní obsah

Automobilce Hyundai stoupl ve čtvrtletí zisk o 13 procent

Jihokorejské automobilce Hyundai Motor Co. vzrostl ve třetím čtvrtletí díky poptávce v zahraničí čistý zisk o 13 procent na 2,16 biliónu wonů (37,8 miliardy korun). Proti předchozím třem měsícům se však zisk snížil o 15 procent kvůli stávce, která snížila výrobu aut, a slabší poptávce na domácím trhu.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Závod Hyundai ve slezských Nošovicích

Článek

Příjmy stouply meziročně o 3,6 procenta na 19,6 biliónu wonů (343 miliard korun). Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se ale snížily o 18 procent.

Zaměstnanci společnosti Hyundai a její dceřiné firmy Kia vstoupili v červenci a srpnu poprvé za čtyři roky do stávky. Hyundai odhaduje, že kvůli stávce se nevyrobilo 82 000 vozů v hodnotě 1,5 miliardy USD (28,9 miliardy korun).

Firmě Hyundai se podařilo odolat poklesu trhu v Evropě a její prodej rostl i v Číně na úkor japonských konkurentů kvůli protijaponským protestům. Automobilka však varovala, že čeká letos pokles evropského automobilového trhu o osm procent, napsaly agentury AP a Reuters.

Hyundai a Kia společně tvoří pátého největšího producenta automobilů na světě. Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájil sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám