Hlavní obsah

Citroën Numéro 9: budoucí vlajková loď se coby koncept ukáže v Pekingu

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Citroën zveřejnila první fotografie svého nejluxusnějšího konceptu. Ten se jmenuje Numéro 9, pro případnou sériovou verzi by se použilo označení DS9. Novinka se ukáže koncem dubna na autosalonu v Pekingu.

Foto: Citroën

Citroën Numéro 9 (koncept, 2012)

Článek

Citroën pod označením DS uvádí na trh auta, která sice vychází z běžných modelů francouzské automobilky, nabídnou však pozměněný vzhled a více luxusu. V současné době jsou na trhu modely DS3, DS4 a zanedlouho se začne prodávat DS5. Vrcholem nabídky by se v budoucnu měl stát model DS9, který ale zatím nebyl oficiálně potvrzen. Jeho sériová výroba však nemusí být vzdálená, protože Citroën nyní představil předobraz tohoto modelu – koncept s názvem Numéro 9, který se ukáže za pár dní na pekingském autosalonu.

Foto: Citroën

Citroën Numéro 9 (koncept, 2012)

Koncept je funkční, má hybridní pohon

Koncept je funkční, pohání jej elektromotor s výkonem 70 k (52 kW) a 200 Nm, který pohání zadní kola a klasický benzínový agregát s výkonem 295 k (217 kW). Ten pro změnu přenáší točivý moment motoru na přední kola a co je zajímavé, jeho zdvihový objem je pouhých 1,6 litru. Stovku zvládne Numéro 9 za 5,4 vteřiny a jede až rychlostí 244 km/h. Kombinovaná spotřeba, v praxi nereálná, činí 1,7 litru na sto ujetých kilometrů (platí pouze do doby, kdy nejsou vybité li-ion baterie). Čistě v elektrickém režimu ujede tento koncept padesát kilometrů, nabití baterií trvá 3,5 hodiny.

Odvážně střižený koncept je dlouhý 4930 mm, široký je 1940 mm a vysoký pouhých 1270 mm. Rozvor náprav činí nadprůměrných 3000 mm. Hmotnost vozu není překvapivě nikterak vysoká – rovných 1500 kilogramů.

Foto: Citroën

Citroën Numéro 9 (koncept, 2012)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám