Hlavní obsah

Legendární kachny od Citroënu se "slétnou" na největší sraz na světě

Novinky, maž

Koncem července se bude ve Francii konat setkání fanoušků legendární "kachny" od Citroënu. Organizátoři už nyní registrují více než 5300 přihlášek, očekává se více než 6000 vozů. To by z akce učinilo největší setkání fanoušků vozu 2CV na světě.

Článek

Světové setkání přátel „kachny“ se koná jednou za dva roky. Na francouzském území se konalo naposledy v roce 1989. Letos se očekává příjezd více než 6000 účastníků, nejvíce, kolik se kdy nadšenců do 2CV sešlo.

Mezi největší lákadla setkání na 60hektarovém pozemku u obce Salbris (ve francouzském departmentu Loir-et-Cher) budou kromě tisícovek nejrůznějších „kachen“ patřit čtyři předválečné prototypy. Během setkání se bude konat i burza náhradních dílů a soutěž v demontáži a opětovné montáži vozu 2CV.

Když konstruktéři automobilky Citroën dostali za úkol vyvinout auto, které by bylo schopno odvézt pohodlně čtyři dospělé lidi i se sudem vína nebo s pytlem brambor a projet po rozbitých polních cestách s košem vajec na zadním sedadle, aniž by se rozbila, netušili, jaký úspěch sklidí.

Citroën 2CV (lidově zvaný "kachna") patří mezi legendární auta. Celkem ho bylo vyrobeno 3,87 miliónu kusů. Kachna si zahrála i v několika známých filmech, asi nejznámější je filmová série Četník ze Saint Tropez.

2CV - Francouzi ho zvolili automobilem století

Citroën 2CV dostal do vínku řadu pokrokových konstrukčních řešení, včetně nezávislého zavěšení všech kol a je tak jednoduchý, že ho v případě poruchy není těžké spravit.

Základem byl benzínový motor o objemu 375 ccm, s výkonem 9 koní (6,6 kW) a nejvyšší rychlostí pouhých 65 kilometrů v hodině. Později se u 2CV objevily i silnější agregáty.

Ve Francii byla výroba definitivně zastavena na počátku roku 1988 a o jedenáct let později byl vyhlášen automobilem století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám