Hlavní obsah

Geely hodlá do divize Volvo Car investovat 900 miliónů dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší čínská soukromá automobilka Geely hodlá investovat 900 miliónů dolarů (asi 17 miliard korun) do švédského výrobce osobních vozů Volvo Car, kterého nyní kupuje od amerického koncernu Ford Motor za 1,8 miliardy dolarů.

Článek

Podnik tak počítá v rámci převzetí Volva s celkovými výdaji 2,7 miliardy dolarů. Předseda společnosti Li Shufu uvedl, že částka zbývající po odečtení kupní ceny bude vynaložena na rozšíření výroby. Upozornil, že firmy Geely a Volvo Car budou nadále působit samostatně a budou vyrábět každá své automobily.

"Volvo pochází ze Severní Evropy a je zakořeněno ve Švédsku. Volvo by již nebylo Volvem, pokud by bylo z této země vytrženo," prohlásil Li. "Geely a Volvo budou v budoucnosti jako bratři, ne jako otec a syn," dodal.

Foto: Bjorn Larsson Rosvall, Reuters

Šéf Geely Li Shufu si třese rukou se zástupcem Fordu Lewisem Boothem.

Geely podepsala smlouvu o převzetí Volvo Car v neděli. Transakce je dosud největší čínskou akvizicí zahraniční automobilky. Ford koupil Volvo Car v roce 1999 za 6,5 miliardy dolarů od švédské skupiny Volvo, která se nyní soustřeďuje na výrobu nákladních vozů.

Reklama

Související témata:

Související články

Číňané kupují automobilku Volvo

Čínská automobilka Geely v neděli podepsala závaznou smlouvu o převzetí švédského výrobce osobních vozů Volvo Car od americké společnosti Ford Motor. Je to...

Výběr článků

Načítám