Hlavní obsah

Američané představili prototyp policejního auta pro rok 2012

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jako z tuningového srazu nebo z filmu Rychle a zběsile vypadá vozidlo, v němž by se už v blízké budoucnosti mohli prohánět američtí policisté. Specialitou prototypu se jménem E7 od výrobce Carbon Motors je kromě dieselového motoru pod kapotou také hi-tech výbava, která kromě několika kamer zahrnuje i systém pro rozpoznávání registračních značek automobilů.

Článek

Výrobce Carbon Motors se specializuje na úpravy policejních vozů ve Spojených státech. Jejich zatím posledním projektem je projekt E7 - prototyp policejního auta, které by v USA mohlo "pomáhat a chránit" v blízké budoucnosti. Podle amerického výrobce by se první vozy mohly dostat do provozu už v roce 2012.

Představované policejní automobily vypadají docela futuristicky, přední mohutná maska budí respekt. Zajímavostí jsou majáky integrované v horní části střechy – díky nim bude nižší odpor vzduchu, auto pojede rychleji a spotřebuje méně paliva.

Zajímavostí je i pohonná jednotka – pro Spojené státy je to poněkud netypicky naftový motor. O pohon se totiž bude starat třílitrový turbodiesel s výkonem 300 koňských sil. Z nuly na 65 mil (96 km/h) auto sprintuje během 6,5 vteřin, nejvyšší rychlost činí 155 mil (250 km/h).

Foto: Profimedia.cz

Carbon E7 - prototyp policejního auta budoucnosti

V kokpitu nechybí hi-tech vychytávky.

FOTO: Profimedia

Půjde o permanentní čtyřkolku (s rozdělením točivého momentu mezi nápravy 50 : 50), litá kola mají rozměr osmnáct palců a obouvají pneumatiky s rozměry 245/50 R18.

Policejní vůz E7 má systém pro noční vidění nebo kamerový systém, který veškerou činnost policistů nahrává (kamery sledují i zadní sedadla). Nechybí ani tzv. head-up displej, který promítá důležité informace (například aktuální rychlost) na přední sklo.

V autě najdeme i systém pro automatické rozpoznávání registračních značek automobilů nebo zařízení pro identifikaci sloužících policistů pomocí otisků prstů. Minimální životnost nových policejních speciálů je podle výrobce nejméně 400 tisíc kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Carbon E7 - prototyp policejního auta budoucnosti

Carbon E7 - půjde o sedan, což je pro USA typická karoserie.

FOTO: Profimedia

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám