Hlavní obsah

Na Marsu jsou základní stavební kameny pro vznik života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Základní stavební bloky pro vznik a vývoj života jsou na Marsu přítomné, ukázal výzkum deseti meteoritů, které obsahovaly stopy uhlíku. Meteority pocházely z Marsu z různých období vývoje rudé planety a uhlík se do nich nedostal kontaminací na Zemi, jak zjistili američtí vědci. Své poznatky publikovali v časopise Science.

Foto: Profimedia.cz

Povrch planety Mars

Článek

Podle expertů z Carnegieho vědeckého institutu ve Washingtonu DC, pochází redukovaný uhlík v meteoritech z Marsu z vulkanické činnosti na planetě, nikoliv z nějaké formy života.

Redukovaná forma uhlíku se chemicky váže na vodík nebo na sebe samu a je schopná vytvářet organické sloučeniny. Podle vědců je to důkaz o tom, že „na Marsu po většinu jeho existence probíhaly organické chemické procesy.“

„Už asi 40 let hledáme na Marsu výskyt toho, čemu říkáme redukovaný uhlík, a přitom se ptáme, zda vůbec existuje,“ řekl BBC vedoucí výzkumu Andrew Steele.

„Bez uhlíku, základního stavebního kamene pro vznik života, nemůže život existovat... Organické molekuly života potřebují redukovaný uhlík s vodíkem, kyslíkem a dusíkem,“ řekl a dodal: „Tento výzkum dokazuje, že ano, že tato forma uhlíku se na Marsu vyskytuje. To nás posouvá k další hromadě otázek, například zda někdy tento uhlík přispěl k nějaké fázi vzniku života.“

„Otázka, zda jsme ve vesmíru sami, je silným motorem, který posouvá vědu vpřed, ačkoliv vlastně řeší otázku, jaký je náš původ na této planetě. A pokud na Marsu život není, tak proč? To nám pomůže i při definici původa života na Zemi,“ uvedl Steel.

Důkazy o životě na Marsu chybí

Z dosavadních poznatků vědců vyplývá, že Mars měl po svém vzniku hustou atmosféru a byl pokryt kapalnou vodou, zřejmě i oceánem, který se rozkládal na severní polokouli. V takovém prostředí by alespoň primitivní život vzniknout mohl.

Na druhou stranu tyto podmínky trvaly jen relativně krátkou dobu, poté všechna voda zmrzla, atmosféra se výrazně ztenčila, dochází zde k extrémním teplotním výkyvům a povrch planety je bombardován meteority.

Přestože vědce neustále překvapují objevy pozemského života v těch nejméně pravděpodobných podmínkách, například bez kyslíku, bez světla či ve vysoké radiaci, současné poměry na Marsu mnoho nadějí k nalezení života nedávají, ale důkaz, který by jednoznačně potvrzoval jednu nebo druhou teorii, zatím chybí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám