Hlavní obsah

Hurá na zimní dovolenou!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé z vás plánují o vánočních svátcích návštěvu příbuzných či známých, mnohé už se těší, jak zabalí lyže a snowboardy a odjedou na hory.

UNIQA pojišťovna, a.s.

Článek

Tak či onak, v zimních podmínkách dostávají zabrat nejen naše auta, ale především samotné řidičky. Zhoršené klimatické podmínky – náledí, sněžení, mlha – velmi rychle unaví, proto není dobré usedat za volant nevyspalá, přejedená nebo nervózní.

Pro začátek

Máte správně nastavené sedadlo, zpětná zrcátka a naladěnou oblíbenou rozhlasovou stanici? Pak je to v pořádku. Během jízdy vás nic nebude rozptylovat. Ještě nezapomeňte na hands-free. Pokud jedete s malými dětmi, pak přibalte plný kufr trpělivosti.

Ideální posezení

Správné sezení během řízení se nevyplácí podceňovat. Usadíte-li se za volant, úhel mezi pánví a koleny by neměl být menší než 90 stupňů. Vaše opěradlo v úhlu 100 stupňů se sedákem znamená ideální pozici. Některé řidičky za volantem „leží“, a to vede k rychlejší únavě a horšímu rozhledu, navíc tato pozice nepřiměřeně namáhá horní končetiny a ramena.

Plánujte s rezervou

Dobu jízdy plánujte přibližně s 20% časovou rezervou. Drobné zpoždění vás tak nevyvede z rovnováhy.

Drobné cviky pro příjemnou jízdu

Čekáte na červené? Využijte tuto krátkou dobu k relaxaci. Stačí několikrát zakroužit rameny nebo hlavou a vaše koncentrace se okamžitě zvýší.

Dílčí cíle po cestě

Pokud máte před sebou delší cestu, udělejte si každé 2 hodiny malou pauzu. Projděte se, protáhněte tělo, dejte si občerstvení, zkontrolujte vozidlo. Pokud jedete s malými dětmi, mohou být přestávky i častější podle jejich potřeb.

Pramen života

Váš automobil potřebuje pro aktivaci pohonné hmoty a vaše tělo potřebuje vodu! Proto přestávky využijte i k pití. Ideální je neochucená voda nebo velmi zředěné ovocné šťávy. Dobré je mít láhev s nápojem po ruce i za volantem.

Tělem i duší

Udržet koncentraci během řízení pomůže i lehká strava, např. celozrnný chléb, ovoce,  ořechy. Doporučuje se i žvýkačka a svižnější hudba z přehrávače nebo rádia.

Vidět jako ostříž

I oči se během dlouhé jízdy unaví. Dopřejte jim proto odpočinek. I pouhá minuta dokáže zázraky. Zavřete oči (samozřejmě, že nikoliv za jízdy) a přibližně minutu se dívejte dolů.

Správné držení těla

Myslete na správné držení těla i během vaší jízdy. Nenechte své tělo „zhroutit“ do sedačky. I tato drobná rada přispěje k udržení koncentrace během jízdy a prospěje vaší páteři.

Buďte v pohodě

Přivádí vás k šílenství ten „šnek“ před vámi? A co ten frajer, co se nenamáhá ani bliknout při předjíždění! Ale ne. Nerozčilujte se za jízdy. I to zbytečně zatěžuje vaše tělo a mysl. Pro řízení automobilu platí staré heslo: S úsměvem jde všechno líp. Tak na to nezapomínejte! A to ani na českých silnicích, kde je to o poznání těžší…

Náklad v kufru

Na dovolenou balíme větší počet zavazadel než obvykle. Vyskládejte je vždy tak, abyste měla jako řidička dobrý výhled dozadu. Jsou-li zavazadla s vámi ve voze (combi, hatch-back), dobře je upevněte v zavazadlovém prostoru proti posunu pro případ brždění nebo nárazu.

Chcete-li mít na cestách užitečného pomocníka pro případnou nouzi, pořiďte si k pojištění telematickou asistenci UNIQA SafeLine. Navíc můžete v soutěži hrát o skvělé cestovní poukazy v hodnotě 100 Eur. A to stojí za to!

Související témata:

Výběr článků

Načítám