Hlavní obsah

Žloutenka se šíří už i mezi lidmi s normálními hygienickými návyky

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský nárůst počtu nemocných hepatitidou typu A, které se říká žloutenka či nemoc špinavých rukou, nastal v Praze a ve středních Čechách. Hygienici mluví o epidemii a varují, že ohroženými skupinami nejsou už jen narkomani či bezdomovci, ale nemoc se už šíří i mezi lidmi s normálními hygienickými návyky.

Foto: ČTK

Jedna dávka kombinované vakcíny proti hepatitidě A i B přijde na 900 až 1500 korun.

Článek

„Do letních měsíců platilo, že nejvíce nemocných bylo právě ve skupinách lidí, kteří nemají valné hygienické návyky, tedy mezi narkomany, bezdomovci či nezaměstnanými lidmi. Teď už přibývá nemocných lidí z rodin s běžným i vyšším životním standardem, kteří nedokážou identifikovat, kde by se s nákazou mohli setkat,“ potvrdila Právu Zdeňka Jágrová z epidemiologického oddělení pražské hygienické stanice.

Zatímco vloni za celý rok evidovali lékaři na území hlavního města 13 případů hepatitidy A, letos už jich je 216 a další určitě přibudou. Obdobná je situace ve středních Čechách. „Vloni za celý rok jsme měli 12 případů, letos jich máme už 58, nejvíce na Kolínsku a na Praze-západ,“ řekla epidemioložka středočeské hygienické stanice Hana Šmejkalová.

Hygienici dokonce začali rizikové skupiny očkovat zdrama na Hlavním nádraží v Praze.

Hlavní nádraží v Praze: Očkování proti žloutence zdarma. Zdroj: Stream.cz

Kromě toho na jednoho člověka, u kterého se příznaky nemoci objeví, připadá nejméně jeden další, u kterého se nemoc neprojeví vůbec nebo má jen minimální obtíže, které vůbec nemusí přičítat žloutence. Člověk tak vůbec o žloutence neví a může ji šířit.

Lidé se mohou nakazit na toaletách nákupních center

Hygienici odhadují, kudy se nákaza mezi populací šíří. „Kdyby to bylo například prostřednictvím hromadné dopravy, už by byla nejspíš nemocná celá Praha. Spíše se lidé mohou nakazit na toaletách velkých obchodních center. Virus nemocný člověk vylučuje ve stolici. Nemytím rukou se pak šíří. Aby se člověk nakazil, musí virus spolknout,“ popsala cestu žloutenkového viru hygienička Jágrová.

Lidé by tedy měli pečlivě dbát na mytí rukou po toaletě, před jídlem, mytí ovoce či zeleniny donesené z obchodu, rodiče by měli hlídat děti, aby si v obchodech neolizovaly ruce nebo nedávaly do pusy nečisté věci, na které sahal předtím někdo jiný. Podle hygieniků bývala žloutenka často právě nemocí dětí, nyní se ale projevuje i u starších. „Nejvíce nemocných je ve skupině ve věku mezi 24 až 29 lety,“ potvrdila Zdeňka Jágrová.

Hygienici v Praze a ve Středočeském kraji čekají, že počty nemocných se ještě zvýší. Skončily prázdniny a dovolené, lidé se začali kumulovat ve škole a na pracovištích. Vzhledem k dlouhé inkubační době se dá růst počtu nemocných ještě čekat. Není ale třeba lidi děsit. Při pečlivém dodržování hygienických návyků se dá nemoci předejít,“ doplnila lékařka Šmejkalová.

Hepatitida (žloutenka) typu A

  • Jedná se o akutní onemocnění charakterizované chřipkovými příznaky, teplotou, bolestmi břicha, kloubů, nechutenstvím, zvracením, pobolíváním pod pravým žeberním obloukem, zežloutnutím kůže a bělma oka, tmavou močí a světlou stolicí.
  • Virová žloutenka typu A se zpravidla projeví za 14–50 dnů od kontaktu s nemocnou osobou.
  • Je nutné úzkostlivě dodržovat osobní hygienu, zvláště čistotu rukou, zejména po použití WC a před jídlem.
  • Jedna dávka kombinované vakcíny proti hepatitidě A i B přijde na 900 až 1500 korun.

Bližší informace na webových stránkách www.zloutenky.cz nebo na www.ockovacicentrum.cz.

Reklama

Související články

Klíště zabilo v Česku letos prvního člověka

První letošní obětí klíštěte je 69letý muž z Loun. Právu to potvrdil v pondělí doktor Josef Trmal, ředitel Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem. První...

Výběr článků

Načítám