Hlavní obsah

Žena po transplantaci dělohy porodila zdravé dítě

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až donedávna si ženy bez dělohy či s vážnými nemocemi tohoto orgánu musely vyslechnout krutý rozsudek. Žádná děloha rovná se žádné dítě. Tato rovnice se ale drasticky změnila v roce 2014, kdy švédští lékaři přivedli na svět zdravé, téměř dvoukilové novorozeně, které bylo výsledkem úspěšné transplantace dělohy jeho matce. Nyní se to samé podařilo poprvé za hranicemi Švédska - v Americe.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři z Baylorské univerzity v americkém Texasu zaznamenali první úspěšný porod rodičky s transplantovanou dělohou mimo hranice Švédska, které je v tomto ohledu průkopníkem.

Skutečnost, že úspěšnost transplantace dělohy může být napodobena, je slibným znamením pro tisíce žen, které dosud neměly jinak šanci otěhotnět. Lékaři se nyní navíc snaží rozšířit hranice zavedeného postupu pomocí darovaných děloh, které nepocházejí od členů rodiny, ale od zemřelých dárců.

„Aby se tato odnož transplantační chirurgie stala více rozšířenou a pomohla více ženám, musí být zákroky reprodukovány," říká Liza Johannessonová pro New York Times, chirurgyně a specialistka na transplantace dělohy, která opustila švédský tým, aby se připojila k lékařům z Baylorské univerzity.

„Bylo to velmi vzrušující narození. Viděla jsem už tolik porodů, ale tohle bylo něco výjimečného," dodala.

Porod byl součástí klinického hodnocení studií nových možností léčby neplodnosti u žen s nefunkční dělohou.

Tento úspěch je dalším krokem vpřed pro transplantační chirurgii, jejímž záměrem je zlepšení kvality života, a nejen jeho záchrana. V minulosti lékaři již provedli transplantaci penisu zraněným vojákům, mladému chlapci dali nové ruce. Transplantovali nos, rty, patro, oční víčka, či čelist ženě, která byla střelena do obličeje.

Všechno má svůj háček

Operace dělohy se liší od ostatních transplantací v jednom hlavním bodu. Není míněna jako trvalá. Dává ženě pouze dostatek času na to, aby mohla otěhotnět a přivést k životu vytoužené dítě. Oplodněná vajíčka jsou ženě aplikována metodou in vitro, po narození dítěte musí být děloha chirurgicky odstraněna.

To znamená, že pacientka nemusí po zbytek života užívat silné léky, které potlačují imunitní systém, což z dlouhodobého hlediska značí nebezpečné komplikace.

Reklama

Výběr článků

Načítám