Hlavní obsah

Zánět močového měchýře je nejčastější příčinou absence žen v práci

– PRAHA

Zánět močových cest trápí jednou za život každou druhou ženu. Buď obtíž odezní sama, nebo pomohou antibiotika. Pokud se ale zánět neustále vrací, může být příčinou oslabená imunita. V tom případě radí uroložka Kateřina Bartoníčková z Fakultní nemocnice Motol preventivní čtvrtletní kúru na posílení imunity. Měla by se opakovat každý rok, zdravotní pojišťovny na lék polovinu přispívají.

Článek

"Zánět močového měchýře je nejčastější příčinou absence žen v práci a také nejčastějším důvodem, proč lékař nasazuje ženě antibiotika," potvrdila Bartoníčková.

Příznakem zánětu jsou bolesti v podbřišku nebo v oblasti měchýře, časté nucení a pálení či řezání při močení a kalná, páchnoucí moč, v níž může být krev. S postupujícím zánětem stoupá teplota, nemocný zvrací. Při častém opakování může vyústit zánět močového měchýře až v zánět ledvin, což už je život ohrožující stav, varovala Bartoníčková.

Téměř u poloviny žen, které zánět měchýře překonaly bez léčby, se podle ní obtíž objeví do roka znovu. Ženy jsou ohroženy infekcí dolních močových cest častěji než muži. Hlavním důvodem je jejich odlišná anatomie, močová trubice a měchýř jsou snáze napadeny bakteriemi z okolí konečníku a pochvy. Obtíže většinou spouštějí prochlazení, celkové vyčerpání, ale také pohlavní styk. Častěji zánět postihuje ženy léčené ozařováním a těhotné.

Důležitou roli hraje pitný režim

Riziko zánětu klesá, když žena dodržuje správný pitný režim, denně vypije dva až 2,5 litru tekutin, pravidelně močí a dodržuje správnou hygienu. Paradoxně ženy velmi čistotné mohou tímto zánětem trpět častěji, ve snaze o důkladnou očistu naruší zdravou rovnováhu bakterií v těle.

V prevenci zánětu je například i správné utírání po použití toalety, směrem dozadu, aby se zbytky stolice se střevními bakteriemi nezanesly k pochvě a ústí močové trubice. Důležité je také řádné vyměňování ručníků, vložek i tamponů a vymočení se před a po pohlavním styku.

Ženy s opakovanými záněty močových cest by se měly vzdát tang. Tenká textilie totiž během nošení zvlhne potem a sekrety a slouží "jako knot", po kterém bakterie cestují z konečníku do oblasti močové trubice.

Odbornice na léčení bylinkami Olga Krumlovská doplnila, že při slabých projevech infekce, tedy jen pří mírném pálení, pomáhá samoléčba. Nejjednodušší je zůstat alespoň týden doma v teple a pít zklidňující čaje. "Výborná je směs zlatobýlu, řepíku lékařského a květu hluchavky bílé," poradila. Součástí léčby může být i jóga a akupresura, výbornou prevencí jsou i břišní tance.

Reklama

Související články

Barva moči může ohlašovat zdravotní problémy

Barva moči může vypovídat mnoho o zdravotním stavu člověka, tvrdí australští vědci. Podle specialistky na intenzivní péči Carole Footové může moč v budoucnosti...

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Posilování pánevního dna nejen po porodu

Během těhotenství dochází k poklesu pánevního dna. Z těchto důvodů se v období po porodu mohou objevit první příznaky obtíží, jako je například stresová...

Výběr článků

Načítám