Hlavní obsah

Vína slavných, jež okouzlila svět

Novinky, das

Slavní jako Gerard Depardieu, Pierre Richard, Francis Ford Coppola, Antonio Banderas a Sting mají společného mnohem víc než jen uměleckou kariéru. Všichni tito charizmatičtí pánové si koupili vinice, vybudovali věhlasná vinařství a vínu jako takovému věnovali svůj čas i péči.

Foto: Václav Lang, Novinky

Hvězdné manýry na vinici nemají místo.

Článek

Hvězdné manýry na vinici nemají místo. A tak není složité zde potkat Antonia Banderase, jak sklízí hrozny, Gerarda Depardieu ve sklepích při tvorbě nejlepšího cuveé nebo Francise Forda Coppolu nad návrhem nové etikety. Každý z nich dává vínu něco ze sebe, a jak potvrzuje vinař Jiří Hašek z Luxusni-vina.eu, svou práci dělají skutečně dobře.

Španělsko: ANTA Banderas

Foto: Profimedia.cz

Antonio Banderas

Španělský herec Antonio Banderas má lásku k vyzrálým těžším červeným španělským vínům v krvi, ale až teprve v červnu 2009 si splnil sen, když se zapojil do vinařství ANTA Natura, které v roce 1999 postavila rodina Ortega v srdci oblasti Ribera del Duero. Od začátku vyráběli z hroznů z 230 ha vlastních vinic pouze vysoce jakostní vína. Po příchodu Antonia Banderase vinařství získalo nové jméno – ANTA Banderas – a Antonio novou lásku.

Itálie: Sting

Foto: Profimedia.cz

Sting

Rocková hvězda první velikosti, bývalý člen skupiny Police, Sting, žije od konce 90. let na statku Tenuta il Palagio v Toskánsku a na zhruba 900 hektarech se zabývá ekologickým zemědělstvím. Původně chtěl svoji rodinu (herečku a producentku Trudie Styler a šest dětí) zásobovat zdravými potravinami, ale postupem času se vedle pěstování ovoce a zeleniny orientoval na výrobu medu, olivového oleje, uzenin a vína.

Na podzim roku 2011 představil vlastní Chianti DOCG, které pochází ze zhruba 200 ha vinic. Od té doby následovala tři další vína.

Kalifornie: Francis Ford Coppola

Foto: Profimedia.cz

Francis Ford Coppola

Lásku k vínu a práci na vinicích tento americký režisér zdědil po svých předcích. Za první peníze vydělané filmy koupil v roce 1975 vinice jednoho z prvních kalifornských vinařství Gustava Niebauma, finského námořního kapitána, který vinice založil v roce 1879 a vybudoval unikátní usedlost se systémem zpracování hroznů samospádem do sklepů vytesaných ve skále. Sklizené hrozny tak nejsou nijak zbytečně mechanicky poškozovány.

Francis Ford Coppola začal se svými enology vyrábět víno nejprve pro svoji rodinu a přátele, ale prvotřídní polohy na úbočí kopců u městečka Rutherford, perfektně zvolená odrůda Cabernet a vytříbená chuť zajistily vínu oblibu u lidí z filmové branže i milovníků vína, a víno Francise Forda Coppoly se stalo oblíbeným a uznávaným. Teprve v roce 1995, po dvaceti letech, dokoupil poslední vinohrady, a zcelil tak původních 600 hektarů vinic.

Gerard Depardieu

Foto: Profimedia.cz

Gerard Depardieu ve svém království.

Vinařství slavného herce Gerarda Depardieu se nachází v centru oblasti AOC Anjou. Sklepy i se zámeckou usedlostí zakoupil herec roku 1989 a od té doby jsou vinice rozšiřovány až na současných 120 ha.

Snaha o zachování co nejvyššího podílu ručních prací, tradičních postupů a technologií, umožňuje vznik vína odrážejícího základní životní filozofii Gerarda Depardieu o svobodě a nespoutanosti lidského ducha.

Chateau de Tigne jsou nejjižnější viniční svahy oblasti Anjou v údolí Loiry. Průměrné stáří révy je zde 30 let, což umožňuje nejlepší úrodu i v nepříznivých ročnících.

Chateau bel Eveque - Pierre Richard

Foto: Profimedia.cz

Pierre Richard na procházce Prahou

Vinařství slavného herce Pierra Richarda se nachází na poloostrově sv. Martin, kde je obhospodařováno 17,5 ha vinic.

Výhradně ruční sběr, tradiční zpracování, původní technologie a v neposlední řadě vlastní výroba dubových sudů činí z tohoto vinařství jednoho z posledních typických představitelů regionu. Vinařství Pierra Richarda je držitelem několika významných domácích i zahraničních ocenění.

 Adámkovo Vinařství - Karel Roden

Foto: Miroslav Homola, Právo

Karel Roden představil v brněnské Vinné galerii víno, které nese jeho jméno

Adámkovo vinařství je malý rodinný podnik z Višňové na Znojemsku. Se jménem Karel Roden jsou spjata ta nejkvalitnější vína z každého ročníku, jež vznikla spoluprací Karla Rodena, vinaře Tomáše Vicana a sklepmistrů, bratrů Adámků. Vinařství znají diváci úspěšného českého filmu Bobule.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám