Hlavní obsah

Vědci našli oblast mozku ovlivňující drogovou závislost

SANTIAGO/WASHINGTON

Chilští vědci tvrdí, že objevili oblast mozku, která spravuje drogovou závislost. Pokud se do této oblasti vstříkla injekce, podařilo se u pokusných krys vypnout na určitou dobu projevy drogové abstinence. Rozpracování tohoto zjištění by mohlo ukázat cestu k účinné protidrogové terapii u lidí.

Článek

Tým zkoumal chování krys, kterým byla úmyslně vytvořena závislost na amfetaminech. K nim patří například i v poslední době rozšířená droga speed. Vědci pak odebráním drogy vytvořili krysám abstinenční stav a pokoušeli se vytipovanými způsoby jeho projevy zastavit. 

Zjistili, že když se pokusným zvířatům vstříkne do určitého místa v mozkové kůře označovaného jako inzulární kortex omamný prostředek lidocain, projevy drogové abstinence se nedostaví. 

Injekce lidocainu dokázala nervovou aktivitu této oblasti ztlumit zhruba na 20 minut. Po tuto dobu se pokusná zvířata zcela uvolnila a přestala pátrat po další dávce drog. Jakmile však inzulární kortex opět obnovil aktivitu, začala zvířata nervózně pobíhat a vyhledávat osvětlenou část pokusné klece. Normální krysy přitom vyhledávají raději tmavá místa. 

U lidí nebude možné objev využít

Z těchto pozorování by mohly být vyvinuty nové terapie pro léčbu drogové závislosti u lidí, míní Torrealba. Se svým týmem chce v tomto směru ve výzkumu pokračovat. 

Primář protialkoholního oddělení Psychiatrické léčebny v Bohnicích Karel Nešpor a primář oddělení pro léčbu závislostí pražské Všeobecné fakultní nemocnice Pavel Popov jsou skeptičtí k možnosti praktického využití objevu. Mimo jiné proto, že nelze člověku píchat injekce do mozku. Popov řekl, že lidocain je lokální anestetikum, takže lze při jeho použití zmíněný efekt předpokládat. Uvedl však, že neexistuje jedno specifické centrum zodpovědné za závislost, které by bylo možné ovlivnit. Existují centra zodpovědná za lidské prožitky, počitky, vjemy, za to, jak člověk zpracovává informace a jak vnímá libost. 

Nešpor dodal, že zažil již mnoho "zázračných" objevů, jak vyléčit závislost, ale zatím žádný nepřinesl zásadní obrat. Slibné jsou léky proti bažení po droze, ale ani ony nejsou všelékem. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám