Hlavní obsah

Uražený zub dítěte musí hned zpět do pusy

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každé desáté dítě dnes utrpí úraz v obličeji nebo přijde o zuby. Lékaři stomatologické kliniky motolské nemocnice upozorňují na to, že stále častěji ošetřují především dětské pacienty s vážnými úrazy v obličeji. Může za to především rostoucí popularita cyklistiky, jízdy na bruslích a skateboardech.

Foto: Profimedia.cz

Vypadlý zub musí hned zpět. A pokud to nejde, musíte ho na stomatologii minimálně přinést s sebou.

Článek

„Kromě toho se zvyšuje i jejich závažnost. Děti mají sice helmy, ale obličej je nechráněný. Padají na bradu, rty, zuby. Asi dvacet procent jsou úrazy zubů, zbytek tržné rány v obličeji,“ řekl Právu primář Stomatologické kliniky dětí a dospělých FN Motol Milan Hubáček.

Děti mezi třetím a čtvrtým rokem přijíždějí s poraněním obličeje na kliniku nejčastěji poté, co upadly v koupelně, ve vaně nebo zakoply a spadly bradou na roh konferenčního stolku nebo postele. Starší děti už přicházejí se sportovními úrazy – z kola, bruslí nebo skateboardu.

Mnohým z nich v puse chybí zub nebo alespoň jeho část. Přitom lékaři prosí rodiče i trenéry, aby si pamatovali, že vypadlý zub musí hned zpět. A pokud to nejde, musí ho na stomatologii minimálně přinést s sebou. Doba, jak dlouho je zub nebo jeho úlomek mimo dutinu ústní, totiž rozhodne, zda ho zubaři dokážou vrátit nebo spravit.

Když nejde zub zpět, musí zůstat ve vlhku

„Když se zub do pusy vrátí do jedné dvou minut, už tady ani nepoznáme, že vypadl. Pokud se vrátí do třiceti minut, je devadesátiprocentní prognóza, do jedné hodiny je to padesát procent. Jak je zub z pusy déle než dvě hodiny, je šance na jeho záchranu jen desetiprocentní,“ zdůrazňuje přednostka motolské stomatologické kliniky Taťjána Dostálová.

„Nesmí být jen poškozený kořen zubu, to už se zachránit nedá. Pokud nelze vrátit zub do úst nebo jich je vypadlých více, měli by je třeba rodiče nebo někdo, kdo je u nehody, najít všechny a uchovat ve vlhkém prostředí. Třeba v kapesníku, do kterého naplivou, když není nic jiného,“ radí stomatolog Hubáček.

Zubní implantát mohou dostat jen dospělí

Klinika motolské nemocnice, která ještě před třemi lety léčila jen děti, se specializuje na těžké a komplikované případy. Jedním z nich byl i pád z 5. patra dívky, které ještě nebylo 18 let. Momentální psychický zkrat ji, jak očekávala, ovšem nestál život, ale drtivé poranění obličeje a ztrátu zubů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

„Obličej byl natolik deformovaný, že z něj zůstala jen placka. Rekonstrukci obličeje jsme dělali hned, po zhruba třech měsících se stabilizovaly kosti, hojí se jizvy a přišly na řadu zuby. Jenomže jakmile jde o pacienta, kterému ještě nebylo osmnáct, tedy ještě mu nepřestala růst čelist, nemůžeme použít implantát. Takže užíváme jen dočasných řešení, tedy vyjímatelných protéz,“ uvedl jeden z mnoha složitých případů primář kliniky.

Reklama

Související články

Rozdíly mezi amalgámem a bílou plombou

Většina lidí má představu, že když přijde k zubaři, pak má dvě možnosti řešení zubní výplně. Jedná se buď o amalgámovou plombu, hrazenou zdravotní pojišťovnou,...

Výběr článků

Načítám