Hlavní obsah

Tetování už není výstředností, ale výtvarným dílem

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těla ozdobená permanentním tetováním již nejsou takovou výstředností, jako tomu bylo ještě před deseti lety. Tetování už není jen o názoru jeho nositele, stává se zároveň uměleckým dílem.

Tetování jako uměníVideo: Novinky

 
Článek

Každý, kdo se rozhodne pro první "kérku", by měl vědět, do čeho jde, měl by mít zhruba přibližnou představu o tom, na jaké místo si ji nechat vytetovat, co by měla znázorňovat, jaká by měla být její velikost a barvy. Možná by si měl zkusit promyslet, zda se bude jednat o jediný obrázek, či bude dál pokračovat.

Co si dát vytetovat

Zároveň by si měl uvědomit, že tetování se stane jeho součástí a měl by tetované dílo a námět promyslet i s určitou nadčasovostí, aby se nestalo, že za několik let či dokonce měsíců půjde "na předělávku" - opravování tetování, ať část, či úplné překrytí (jak je vidět na videu).

Obzvláště mladí lidé, kterým učaroval nějaký motiv, by měli zvážit, zda se s ním ztotožní i za pár let, zda jsou například vhodným typem pro určitý obrázek.

Znala jsem například mladou holčinu s velmi křehkou tělesnou konstitucí, jejíž kotníky byly slabounké asi jako zápěstí, vybrala si černého motýla bez barvy právě na kotník. Jenže se svěřila do rukou tatérovi, jenž byl zvyklý tetovat motorkáře, silné chlapy a absoulutně neodhadl sílu, tloušťku motýlka na něžné, útlé dívčí nožce. Výsledkem byl černý "brutální" flek. Dívčina plakala, zkoušela se s "kérkou" smířit, nakonec skončila na kosmetické klinice, kde jí laserem motýlka odstranili. Nyní jí kotník zdobí světlá skvrna.

Kým se nechat potetovat

Je proto dobré si v nabídce tetovacího studia, které si zájemce vybere například na doporučení kamaráda, prohlédnout práce konkrétního tatéra. Jestli se mu jeho barevné old school obrázky líbí, když sám by si představoval například "stínované japonsko" či "čínu".

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Tatérka Káča ze studia Fallen Angel na pražském Smíchově

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Tatérka Káča ze studia Fallen Angel na pražském Smíchově

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Tatérka Káča ze studia Fallen Angel na pražském Smíchově

Zájemci by se neměli stydět se jít osobně podívat, jak konkrétní tatér pracuje, pokud mu to dovolí... Je dobré si prohlídnout barvy (třeba problematickou černou), se kterými v konkrétním studiu pracují. Na webu bývají k vidění "kérky" čerstvé i jak vypadají po několika týdnech.

Hygiena po tetování

Důležité je po dokončení tetování dodržet všechny hygienické a kosmetické rady, které vám každý tatér dá. Přípravky, jako jsou hojivé mastičky, musí být součástí každé procedury. Každé čerstvé tetování je třeba mastit krémem (Bepanthen, ap.), aby se tetování rovnoměrně hojilo a nadměrným tvořením strupů pak barva následně nevypadala.

Péče o tetování

  • Ochrannou folii odstraňte po čtyřech (max. 12) hodinách, nikdy ji nemějte déle. Tetování omyjte tekoucí vlažnou vodou a dětským nebo antibakteriálním mýdlem. Po umytí jemně (přikládáním) osušte čistým ručníkem nebo obrouskem.
  • Tetování myjte velmi jemně antibakteriálním nebo dětským mýdlem, a to po dobu dvou dní ráno a večer. Po těchto dvou dnech mytí omezte frekvenci na jednou denně, avšak začněte dvakrát až třikrát denně, opět velmi zlehka, mazat minimální vrstvou hojivého krému (Bepanthen – plus, Kalcium panthotetikum, Konopná mast – defekt).
  • Nikdy neaplikujte framykoin, urychluje hojení. Hojení trvá dle typu kůže obvykle jeden až dva týdny.
  • Na tetování se mohou (ale nemusí) vytvořit stroupky, které nesmíte loupat ani škrábat. Druhý až třetí mažte tetování pouze ráno a večer, až dojde k úplné regeneraci.
  • Vyvarujte se koupání v jakékoliv vodě, návštěvám sauny a sportovním aktivitám. Neopalujte se po dobu minimálně 30 dnů ani v soláriu. 24 hodin po tetování nepijte alkoholické nápoje a nejlépe tak po celou dobu hojení.
  • UV zářením a stárnutím kůže může dojít na tetování ke změnám. Proto se o svoje tetování starejte pravidelným používáním krému s obsahem vitaminů A a E. Uvědomte si, že opalováním se poškozuje nejen kůže, ale právě i tetování, proto také používejte při opalování krémy s UV filtrem 20 a více.

Proč barvy blednou?

  • Barvy blednou, protože stárnou jako lidé. Dále též proto, že na kůži působí ultrafialové záření. To samozřejmě neznamená, že musíte být neustále pod slunečníkem, ale nesmí se to přehánět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám