Hlavní obsah

Tajemství zdravých spermií

Novinky, das

Za neplodnost párů už dávno nemohou jen ženy. Stále častěji je problém způsoben špatnou kvalitou mužských spermií. Přitom stačí mnohdy málo a daný stav lze jednoduše napravit správným životním stylem a konzumací vhodných potravin.

Foto: Profimedia.cz

Stále častěji je neplodnost způsobena špatnou kvalitou mužských spermií.

Článek

Podle nejnovějšího poznatku dokážou plodnost muže výrazně zlepšit tzv. karotenoidy, pigmenty, které obsahují barevné potraviny. Tyto látky obsahují především ovoce a zelenina žluté a oranžové barvy. Jejich předností je, že je tělo dokáže přeměnit na antioxidanty, které výrazně prospívají zdraví. Patří sem především betakaroten, který tělo přeměňuje v antioxidant vitamínu A.

Antioxidanty přitom pomáhají neutralizovat volné radikály, destruktivní skupiny atomů, které vznikají jako vedlejší produkt metabolismu a mohou poškozovat buněčnou membránu a DNA.

Brambory, meloun i rajčata pomůžou

Podle časopisu Fertility and Sterility například také sladké brambory a meloun zvyšují množství i kvalitu spermií, přičemž mrkev dokáže navíc zvýšit i jejich výkon, a to o 6,5-8 procent.

U červeného ovoce a zeleniny - zejména pak u rajčat, které obsahují protirakovinný lykopen, zas bylo dokázáno, že redukují počet abnormálně tvarovaných spermií a tudíž navyšují o 8-10 procent počet zdravých spermií.

Pro zvýšení plodnosti lze mužům tedy rozhodně doporučit obohatit svou stravu o potraviny bohaté na karotenoidy, které zvyšují počet spermií a lykopen, jenž zlepšuje jejich morfologii.

Reklama

Související články

Chlamydie tiše likvidují plodnost

Riziko HIV, syfilis, kapavky a dalších sexuálně přenosných nemocí si většina lidí uvědomuje. Nebezpečí chlamydií jen málokdo. Přitom jde o nejrychleji...

Maliny zvyšují šanci na početí

Maliny lze považovat za ovoce plodnosti. Podle odborníků totiž obsahují unikátní kombinaci vitamínů, minerálů a dalších aktivních látek, které podporují...

Výběr článků

Načítám