Hlavní obsah

Svět se bojí chřipky

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Světová zdravotnická organizace (WHO) se obává pandemie, tedy celosvětové chřipkové epidemie. V úterý opět varovala před rozšířením ptačí chřipky. Kdyby se totiž ptačí virus, který až dosud řádí v jihovýchodní Asii, spojil s lidským, vznikla by celosvětová pandemie s nedozírnými následky. Doposud se ale neprokázalo, že by se ptačí chřipka přenesla z člověka na člověka.

Foto: Nela Parmová

Herci divadla Komorní scéna Aréna při improvizaci na slavnostním křtu knihy

Článek

Vláda má ve středu znovu projednat český pandemický plán. Před týdnem ho vrátila ministerstvu zdravotnictví k dopracování.

Hlavní hygienik republiky Michael Vít v úterý potvrdil, že jakmile vláda tento pandemický plán schválí, ministerstvo uzavře s výrobci antivirotik smlouvu tak, aby ČR měla dostatek těchto léků pro všechny rizikové skupiny a byl zajištěn chod státu.

Běžně ročně onemocní chřipkou a nemocemi horních cest dýchacích zhruba jeden až dva milióny obyvatel, v případě pandemie by to ale mohlo být tři až pět miliónů, tedy až polovina národa.

Tři sta miliónů vakcín je málo

WHO v úterý znovu upozornila, že tři sta miliónů vakcín proti onemocnění chřipkou, které jsou nyní k dispozici, je málo. Proto také na 11. listopad svolala do Ženevy summit výrobců vakcín a zástupců vlád, kde se má o prevenci hovořit.

"V současné době je situace v ČR, v Evropě, ale i ve světě klidná a výskyt chřipky je pouze sporadický," řekl Vít. Dodal, že však stoupá počet nachlazených lidí. Jde ale většinou o záněty horních cest dýchacích, nikoliv o chřipku.

Náš pandemický plán uvádí 1,8 miliónu nejvíce ohrožených lidí v době epidemie. Jsou to nejen malé děti, ale i senioři, diabetici, kardiaci, chroničtí a onkologičtí pacienti a pak lidé zajišťující chod státu, například zdravotníci, policisté, hasiči a dopraváci. Ti všichni by antivirotika dostávali přednostně.

Plán detailně uvádí tato opatření:
zákaz shromažďování a konání rozsáhlých kulturních, společenských a sportovních akcí,
zákaz návštěv v nemocnicích, ústavech sociální péče, domovech důchodců,
omezení provozu škol,
omezení provozu úřadů.

Reklama

Výběr článků

Načítám