Hlavní obsah

Špatným postojem při odklízení sněhu si lidé poškozují záda, hrozí i výhřez ploténky

Novinky, Kristýna Léblová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Když napadne sníh, mnoho lidí musí chtě nechtě sáhnout po lopatě a upravit si cestu před domem. Jenže ne každý to dělá správně. Po tak náročné fyzické aktivitě se objevují bolesti zad, někdy dokonce vyhřezlé meziobratlové ploténky.

Špatným způsobem odklízení sněhu si lidé poškozují záda, hrozí i výhřez ploténkyVideo: Novinky

 
Článek

Práce s hrablem také není pro každého. „Rozhodně to není činnost pro pacienty, kteří se léčí s nějakým kardiologickým onemocněním, jsou po operaci srdce nebo mají ischemickou chorobu srdeční,“ upozornil vedoucí fyzioterapeut ambulantního provozu pražské Rehabilitační kliniky Malvazinky Jan Krulík s tím, že na seznamu osob, které by se měly této činnosti vyvarovat, jsou samozřejmě i těhotné ženy.

Správný nástroj

Pokud nejste zrovna vlastníky sněhové frézy, je dobré si vybrat správné hrablo. To by mělo být pevné, ale zároveň lehké s úzkou hranou a dlouhou násadou zakončenou příčným madlem.

Hmotnost nástroje by měla být co nejnižší, sníh sám o sobě je dost těžký, a pokud hrablo bude těžší než dvě kila, práce bude únavnější.

Zásady odklízení

„Pokud to situace umožní, je vhodné sníh neodhazovat, ale spíše odhrnovat. Při odhrnování sněhu můžeme více využít vlastní hmotnosti a nezatěžovat tak páteř a svalstvo zad,“ řekl pro Novinky Krulík a dodal další zásady: lehce se zahřát, rozcvičit, nabírat si menší porce sněhu, příliš se neohýbat, ale raději se pokrčit v dolních končetinách s napřímenou páteří a rozhodně moc nerotovat, tj. neházet sníh přes rameno.

Samozřejmě se nesmí zapomenout na správné oblečení, hlavně obuv, aby to člověku nepodklouzlo.

Zranění

Odklízení sněhu by člověk neměl brát na lehkou váhu. „Může se stát, že si člověk způsobí svalové poranění, akutní ústřel a v extrémním případě výhřez ploténky. Pokud kromě nedodržení uvedených zásad navíc nebude mít vhodnou obuv a na zmrzlém povrchu uklouzne, může dojít k poranění jiných struktur, třeba ke zlomenině krčku stehenní kosti, nebo zlomenině zápěstí,“ upozorňuje fyzioterapeut s tím, že na Malvazinkách se s těmito problémy každý rok sejdou po špatném odklízení sněhu desítky lidí.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám