Hlavní obsah

Samota škodí zdraví stejně jako vykouření 15 cigaret denně

Brigham

Přátelství je obrovský dar, podle amerických lékařů ale také nezbytnost k udržení pevného zdraví. Kdo je totiž osamocený, sociálně vyloučený a společnosti se sám straní, ohrožuje své zdraví stejně, jako by vykouřil denně patnáct cigaret. Stejně tak škodí zdraví pravidelné opíjení se a lenost, ale pokud má člověk dobré přátele a často s nimi konverzuje, zdravotní rizika se výrazně snižují.

Foto: Profimedia.cz

Stranění se společnosti a samota ohrožují život stejně jako pravidelné kouření.

Článek

Velmi prospívají jak pevné vztahy v rodině, tak početný kruh velmi dobrých přátel. Pravidelné styky s nimi svědčí zdraví více než cvičení, hubnutí a abstinence či nekouření, tvrdí nová studie z Utahu.

Společenští lidé se totiž díky síti vztahů cítí méně ve stresu, více o sebe pečují a méně v životě riskují. Lidé náležející do širší společenské skupiny mají také o padesát procent lepší míru přežití.

Přátelství posiluje zdraví i psychiku

„Jako lidé považujeme vztahy za samozřejmost. Neustálé interakce s blízkými lidmi mají ale blahodárný vliv nejen na psychiku, ale přímo ovlivňují také naše fyzické zdraví,“ tvrdí doktorka Julianne Holtová Lunstadová z Brigham Young University v Utahu.

Podle její rozsáhlé studie má osamocení a sociální vyloučení na zdraví stejně zhoubný vliv jako patnáct cigaret denně a alkoholismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Překonejte svou osamělost

Spousta žen by se ráda seznámila, ale tvrdí, že není kde a s kým. "Já vlastně jdu každý den jen do práce a do obchodu, a vůbec, doma je pořád co dělat," tvrdí....

Několik tipů pro osamělé ženy

Dolehla snad na vás uprostřed léta samota? Rozhodně to neznamená, že musíte vysedávat doma. Existuje spousta možností, jak se pobavit a získat nové podněty...

Výběr článků

Načítám