Hlavní obsah

Rady, jak výrazně snížit riziko onemocnění cukrovkou

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cukrovka rozhodně nepatří mezi onemocnění, která bychom měli brát na lehkou váhu. Na světě celkově trpí touto nemocí milióny lidí, podle stoupajícího trendu, by to mohlo být v roce 2025 dle statistik až 380 miliónů. Jelikož nelze cukrovku zcela vyléčit, je velmi důležitá prevence, která nám v mnoha ohledech pomůže riziko jejího vzniku snížit.

Foto: Profimedia.cz

I hnědá rýže může být dobrým pomocníkem v boji proti cukrovce.

Článek

Když se řekne prevence, mnozí si jen odfouknou a pomyslí si, že to není nic nového. I když mnozí lidé na prevenci různých nemocí, a tím i na zdravý životní styl, dbají, není to bohužel v takové míře, jak by si mnozí lékaři přáli, a to i u cukrovky. Proto neustále na veřejnost apelují a připomínají, že i nenáročné preventivní kroky mohou riziko vzniku této nebezpečné nemoci výrazně snížit, cituje server Women´s Health.

Sportujte

Že je sportování pro naše zdraví přínosné, víme jistě všichni. Ne všichni se ale k pravidelnému pohybu dokážeme donutit. Vědci se proto snaží apelovat i konkrétními čísly, která uvádějí, že 10% nárůst svalové hmoty snižuje riziko vzniku diabetu až o 12 %.

Podle odborníků je nejvhodnější zařadit do programu alespoň třikrát týdně nějaké posilovací cvičení (nemusí být nijak náročné, můžete ho provádět i doma) a zhruba dvě a půl hodiny týdně bychom měli provádět činnost jako je například plavání, běh nebo jízda na kole.

Seznamte se s omega kyselinami

Úspěšnou prevencí v boji s cukrovkou jsou i omega 3 mastné kyseliny (tučné ryby). Pokud se tedy ještě neznáte a ryby na vašem jídelníčku chybí, zkuste to co nejdříve napravit.

Dostatečně spěte

Chodíte spát až dlouho po půlnoci a ráno už s rozbřeskem vstáváte? Možná vám to teď nevadí, ze zdravotního hlediska to ovšem správné není. Dlouhodobá nedostatečnost spánku totiž může být jakýmsi "zesilovačem" vzniku tzv. inzulinové rezistence. U jedinců s genetickou dispozicí ke vzniku onemocnění je to o to horší. Z toho hlediska tedy lékaři doporučují alespoň sedm hodin nerušeného spánku denně.

Jezte dostatek vlákniny

Vláknina je nestravitelnou složkou, která je dobrá nejen na trávení, ale především zpomaluje tok glukózy do krevního řečiště. Pokud vás tedy příště přepadne chuť na sladké, zkuste místo toho raději ovoce či zeleninu bohatou na vlákninu.

Pokud budete chtít pro své zdraví udělat ještě něco navíc, můžete do pravidelného jídelníčku zařadit hnědou rýži. Konzumace dvou a více porcí takové rýže týdně snižuje riziko cukrovky až o 11 procent, uvádí studie uveřejněná v Archives of Internal Medicine.

Nestresujte se

Dlouhodobý stres může být negativním faktorem pro celou řadu závažných nemocí, včetně cukrovky. Pokud jste dlouhodobě pod tlakem, zkuste třeba doma po práci k uklidnění relaxační hudbu, meditaci, nebo si zajděte na masáž. Všechny tyto procedury snižují množství stresového hormonu a snižují tak celkové množství cukru v krvi, říká Sheri Colberg-Ochsová, odbornice na pohyb.

Vitamín D

Podle výzkumů je v boji s cukrovkou účinný také vitamín D. Jeho dostatek pomáhá předcházet vzniku cukrovky 2. typu. Vystavení pravidelnému (i krátkému) slunečnímu záření pokryje až 80 % denní potřeby vitamínu D, pro doplnění je vhodné do jídelníčku zařadit mléčné potraviny a ryby, ve kterých se vyskytuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám