Hlavní obsah

Radní vyhlásili Bystřici za nekuřácké město

– BYSTŘICE NAD PERNŠTEJNEM
Právo, Ivan Lidmila

Do boje proti kuřákům vytáhla Bystřice nad Pernštejnem. Od úterý platí ve všech veřejnosti přístupných prostorách v majetku města zákaz kouření. Jeho nedodržení hodlá město tolerovat pouze do konce ledna.

Foto: Lucie Balcarová

Mauglího ranč v Bohumíně se chlubí novými přírůstky.

Článek

Pro zákaz kouření na půdě městského majetku se ze sedmičlenné bystřické rady přihlásilo pět radních. Jejich verdikt znamená zákaz pro všechny městské organizace a prostory v budovách ve vlastnictví města, včetně bytových domů. Tam platí zákaz ve společných prostorách. Omezení se dotkne i pěti restauračních zařízení a tří kulturních domů.

Podle starosty Josefa Novotného (SNK) se zákaz kouření opírá především o zákon o ochraně před alkoholismem a jinými toxikomaniemi. "V restauracích by měli podle zákona zajistit snídaně, obědy a večeře v nekuřáckém prostředí. V Bystřici ale taková restaurace neexistuje. Nekouří se třeba v době oběda, ale potom už ano," prohlašuje Novotný

Hostinští mají obavy

Největší výhrady k postupu města mají provozovatelé restaurací. "Pokud je zákaz jen v naší restauraci, tak hosté odejdou jinam. Pro nás je to zničující, protože ten odliv zákazníků určitě bude. Může to dojít až tak daleko, že budeme muset v této restauraci skončit," vidí černě další budoucnost svého podniku Marek Rosenberg z restaurace Club.

Nájemníci městských bytů mají na zákaz rozdílné názory. "Myslím si, že je to dobrý krok. Nekuřáci jsou ve společnosti kuřáků omezováni. Já jako nekuřák s tím opatřením souhlasím," řekl Zdeněk Maleňák.

Podobný názor má i Antonín Havelka: "Já jsem nekuřák, tak to v domech na chodbách vítám. Ať si každý kouří doma. Nesouhlasím s tím ale v té hospodě v kulturním domě. Já tam chodím, je tam pěkné posezení a kuřáci tam díky dobrému odvětrání vůbec nevadí."

Vedle kladných ohlasů se objevují i záporné. "Já to beru jako omezení. Mám smlouvu o nájmu a ten platím i za používání společných prostor. Navíc není u nás v domě vidět nikoho stát na chodbě a kouřit," protestuje Zdeněk Kratochvíl.

Pokuty až deset tisíc

Dodržování zákazu kouření má město ošetřeno se svými pronajimateli smluvně. Dodatek smluv o kouření zahrnuje i sankce pro případ nedodržení nového znění smluv. "Zapracovali jsme tam pokutu deset tisíc korun. Tu uložíme pronajimateli, pokud dojde prokazatelně třikrát k porušení zákazu kouření. Při častějším opakování půjde o hrubé porušení smlouvy a to řeší výpověď," přiblížil sankce starosta Josef Novotný.

V bytových domech by si měli přestupky proti zákazu kouření ohlídat nájemníci sami. Případy oznámení porušení zákazu bude řešit přestupková komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám