Hlavní obsah

První pomoc při spálení pokožky od sluníčka

Novinky, Dana Sokolová

Spálení pokožky při delším vystavení slunci je normální reakce nechráněné kůže na působení UVB složky slunečního záření. Pokud k němu dojde, může se jednat o velmi bolestivou záležitost. Podívejte se s námi, co vám pomůže k okamžité úlevě a pokud možno k co nejrychlejší regeneraci podobně poškozené pokožky.

Foto: Profimedia.cz

Spálená kůže po opalování může zkazit celou dovolenou.

Článek

„Mírné spáleniny se vyznačují růžovou až zčervenalou pokožkou, která je horká, bolestivá a svědí. Středně těžké spáleniny se poznají podle toho, že je pleť rudá a jsou na ní puchýřky, které praskají. Spálená kůže se později sloupe. Ty nejtěžší spáleniny se vyznačují tmavočervenou až purpurovou barvou kůže, na které se mohou tvořit puchýřky. Tento stav je doprovázen nevolností, bolestí hlavy, zimnicí, horečkou a závratěmi,” vysvětluje MUDr. Naděžda Vojáčková z pražského Laserového centra Anděl.

Lehčí stavy dokážete zvládnout sami. První pomocí u lehčích forem je přiložení studeného obkladu a celková hydratace organismu. Osvědčené jsou i obklady z odvaru ze silného zeleného a černého čaje či borové vody.

Nejčastější letní zdravotní potíže

Zdraví

„Vyzkoušejte osvědčený recept jižanských zemí – bílý jogurt bohatý na probiotika. Nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem,“ doporučuje dermatoložka doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Obklady z tvarohu, bílého jogurtu, kefíru či syrovátky lze přiložit na 15 minut a následně setřít. Kyselina mléčná pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevuje od bolesti. Výborná je i vlažná koupel s příměsí podmáslí nebo jogurtu, případně s hrstkou ovesných vloček.

Úpal i úžeh lidé v létě podceňují. Jak jim předejít?

Zdraví

Pokožku zklidní okurka a rajská jablíčka

Někdo radí přikládat okurku či nakrájená rajská jablíčka. Obojí by mělo též ulevit zarudlé pokožce a snížit bolestivost. Výborným pomocníkem je i gel z aloe vera či kokosový olej. Úlevu prý mohou přinést i obklady z hypermanganu či koupel s rozpuštěnou jedlou sodou, případně obklady z jahodové šťávy či dřeně.

Pomoci ale mohou i termální vody, které dokážou pokožku hydratovat i do hlubších vrstev. Pokud chcete mít jistotu, pak volte tzv. SOS přípravky. Většina z nich obsahuje panthenol či speciální komplexy, které dokážou zklidnit zarudlou pokožku, hydratovat a přinést jí okamžitou úlevu.

Foto: archív firem

Zleva: Bioderma Intenzivní zklidňující sprej Photoderm After Sun SOS 125 ml na tělo i obličej. Poskytuje první pomoc při spálení pokožky, regeneruje ji a chrání. Jde o chladivý sprej s efektem mlhy, který není třeba roztírat, poskytuje rychlou úlevu, hydrataci a zklidnění. Cena: 365 Kč; Korres Chladivý gel-krém po opalování s jogurtem 150 ml okamžitě tlumí zarudnutí způsobené slunečními paprsky a má protizánětlivé účinky. Cena na Krása.cz: 465 Kč; D-Panthenol spray 10% Pharma Future 150 ml. D-panthenol a pro-vitamín B5 hydratují a zvláčňují podrážděnou pokožku. Sprej má regenerační účinky, zrychluje přirozenou obnovu buněk. Odstraňuje nepříjemné pocity svědění a redukuje podráždění a zčervenání pokožky. Cena: 109 Kč; Nivea Zklidňující mléko po opalování SOS After Sun Repair Lotion 200 ml. Komplex redness-calming přináší okamžitou úlevu zarudlé pokožce. Cena: 189 Kč; Vivapharm Kozí mléko po opalování s mléčnými proteiny. Zklidňující tělové mléko s chladivým efektem pro rychlou hydrataci a účinnou regeneraci podrážděné a zarudlé pokožky po slunění. Cena: 119 Kč; La Roche Posey Posthélios reparační krém po opalování 400 ml. Pocity horka a pálení jsou po nanesení zmírněny. Pleť je vyživena a rehydratována. Cena: 465 Kč; Uriage Eau Thermale 150 ml. Léčí citlivou a reaktivní pokožku. Hydratuje, zklidňuje a zabraňuje působení volných radikálů. Cena: 219 Kč

„Pokud máte těžké spáleniny, neměli byste hazardovat se zdravím a raději okamžitě vyhledat pomoc lékaře. V těchto případech budou zapotřebí k léčbě obvykle krémy nebo mléka s obsahem kortikosteroidů, celkově vedou k úlevě léky s antipyretickým a protizánětlivým účinkem,” radí Vojáčková.

Kůže se po spálení postupně olupuje a je nahrazována novou. Z dlouhodobého hlediska vznikají různé pigmentové skvrny, navíc je spálení kůže považováno za rizikový faktor pro vznik kožních nádorů, především melanomu.

Melanom je nejagresivnějším typem rakoviny, nepodceňujte kontrolu pigmentových znamének

Zdraví

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Připravte svou pokožku na opalování

Být krásně a stejnoměrně opálená je snem většiny z nás. K tomu je ale zapotřebí důkladná příprava. Zvlášť pokud toužíme po opravdu zdravém opálení a nechceme...

Výběr článků

Načítám