Hlavní obsah

Pivo zvyšuje hrozbu rakoviny plic, víno snižuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle kanadských vědců pití piva zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny plic, zatímco víno toto nebezpečí snižuje. Uvádí se to ve studii odborníků z McGillovy univerzity, zveřejněné v časopise Cancer Causes and Control.

Článek

Studie na základě údajů sesbíraných v 80. a 90. letech dochází k závěru, že osoby, které vypijí týdně šest a více piv, si tak o 20 až 50 procent zvyšují riziko vzniku rakoviny plic. Tento poměr ale dokáže srážet dolů pravidelná konzumace ovoce a zeleniny.

Naproti tomu pití vína snižuje o 40 procent hrozbu vzniku rakoviny plic u mužů a o 70 procent u žen.

Lze to zřejmě vysvětlit rozdílností ingrediencí, u nichž se oba alkoholické nápoje vyrábějí, možná i údajně celkově zdravějším způsobem života pijáků vína. Vědci přitom ze statistik a tedy i výsledků vyloučili případy rakoviny, které by mohly být ovlivněny kouřením.

"To je hlavním problémem všech studií o souvislostech alkoholu a rakoviny plic: poznat a vyloučit vliv kouření," řekl koordinátor studie Andrea Benedetti. "Lidé, kteří pijí, jsou často také kuřáci," dodal na vysvětlenou, proč bylo třeba zpracovávat údaje za tak dlouhé časové období a obtížně je pročišťovat od vedlejších vlivů.

Anketa

Patříte více mezi příznivce:
Piva.
42,7 %
Vína.
44,2 %
Tvrdého alkoholu.
5,8 %
Ničeho. Jsem abstinent.
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2816 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám