Hlavní obsah

Pasivní kouření snižuje dětem inteligenci

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Nová studie prokazuje, jak moc by měli být rodiče - kuřáci obezřetní vůči svým potomkům. Pokud je totiž vystavují pasivnímu kouři ze svých zapálených cigaret, vážně mohou snižovat IQ, svých potomků a ovlivnit tak jejich další budoucnost.

Foto: archív Salesiánského střediska

Plakát na Tři benefiční večery pro salesiánské středisko mládeže

Článek

Výsledky žáků, jejichž rodiče před nimi kouří a vlastně je tak nutí vdechovat cigaretový kouř, jsou oproti dětem nekuřáků horší v matematice, čtení a jiných testech mentálních schopností.

Ačkoli se o nežádoucích účincích pasivního kouření ví dlouho a stále se proti němu bojuje, vystaveno mu zůstává podle výzkumů více než čtyřicet procent dětí. Ty ani ve svých domovech nenalézají před nebezpečným tabákovým dýmem ochranu. A právě zjištění, že kouř může u dětí způsobovat nejen rakovinu, ale také snižovat jejich mentální schopnosti, by se mělo stát oporou pro další boj s pasivním kuřáctvím.

Neobvyklý způsob dokazování

Odborníci tvrdí, že tato studie je výjimečná tím, jak se pasivní kuřáctví u dětí prokazovalo. Zatímco dotazníky nemusejí být moc spolehlivé, vědci testovali krev dětí na přítomnost látky nazvané kotinin. Tato chemická sloučenina se v krvi objevuje poté, co je dotyčný vystaven, byť pasivně, cigaretovému kouři. Experti testovali na čtyři a půl tisíce dětí, měřili jim množství kotininu v krvi a také zkoušeli jejich inteligenční schopnosti.

"Rozsah snížení v testech je velmi značný. Při vystavení dítěte pasivnímu kouření jsme prokázali pokles IQ o dva až pět bodů," potvrdila doktorka Kimberly Yoltonová.

Reklama

Související články

Chuti na cigaretu je nutné odolat

Většina kuřáků usilujících o nekouření bude souhlasit s tím, že pokud dostanou chuď na cigaretu, stačí k jejímu zahnání jen na pár okamžiků změnit sled...

Zbavit se závislosti na nikotinu je těžké

Je pravda, že nikotin nepůsobí na náš organismus tak vehementně jako tvrdé drogy a neničí ho tak rychle. To je také důvod, proč patří spolu s alkoholem mezi...

Výběr článků

Načítám