Hlavní obsah

Pasivní kouření bere život ročně stovkám Čechů

V Česku ročně umírají stovky lidí na následky pasivního kouření, pobyt v zakouřených prostorách zatěžuje zejména pracovníky restaurací. Každý pracovní den umírá v Evropě jeden číšník či servírka, protože vdechovali cizí cigaretový kouř, konstatovala odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková.

Pasivní kouření bere život ročně stovkám Čechů

Králíková společně se studenty medicíny prováděla výzkum ve více než stovce pražských pohostinství. Ptali se personálu, co si myslí o prostředí, ve kterém pracuje. Cigaretový kouř vadil asi 60 procentům zaměstnanců. Často se to ale bojí říct svým zaměstnavatelům.

Servírky a vrchní, kteří se musí v zakouřených prostorách pohybovat, vdechují více zplodin než v klidu sedící hosté u stolů. Vzhledem k nižší teplotě hoření je podle Králíkové kouř z volně ležící cigarety škodlivější než ten, který vdechují kuřáci. "Všude ve světě, kde jsou nekuřácké restaurace, vznikly na žádost zaměstnanců v pohostinství," uvedla. Potěšení z tabáku se musí vzdát například návštěvníci restaurací v Irsku, Norsku, Švédsku, Španělsku či Itálii.

Přísnější normy mají usilovat zejména o ochranu nekuřáků. "Na každých osm úmrtí v EU vinou aktivního kouření připadá jedno další úmrtí způsobené vdechováním tabákového kouře druhých," popisovala Králíková. Pasivní kouření si v Evropě vyžádá ročně smrt 19 000 nekuřáků. V roce 2000 padlo tabáku za oběť asi 650 000 Evropanů.

Odborníci uvádějí, že v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí, celkem 18 000 ročně. Polovina kuřáků prožije v porovnání s nekuřáky život o 15 let kratší.

Anketa
Zakázali byste kouření v restauracích?
Ano.
86.7 %
Ne.
11 %
Nevim.
2.3 %
Celkem hlasovalo 1200 čtenářů.
yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků