Hlavní obsah

O úspěšné léčbě infarktu rozhodují první hodiny

O úspěšné léčbě infarktu rozhodují první hodiny, a proto je důležité, aby postižení vyhledali lékařskou pomoc ihned. Podle Michaela Želízka z Institutu klinické a experimentální medicíny lidé čekají v průměru dvě hodiny, než nějakým způsobem kontaktují zdravotnický systém. Jestliže zavolají záchranku včas, mohou jim lékaři provést angioplastiku, a většinou je tak uchrání od možného rozvoje anginy pectoris.

Článek

Podle Želízka značná část infarktů přichází bez předchozích obtíží. Pokud plošná bolest na prsou za hrudní kostí, která má stálou intenzitu a není vázaná na polohu, trvá déle než 15 či 20 minut, je lepší zavolat záchranou službu.

Sanitky jsou vybaveny EKG a lékař může na místě určit, zda jde o infarkt. Pokud je to skutečně infarkt, pacient není převezen do nejbližší nemocnice, ale do některého z jedenadvaceti českých pracovišť intervenční kardiologie.

Tam mu lékaři angioplastikou zprůchodní ucpanou cévu, která již nedokáže zásobovat příslušnou část srdečního svalu, zavedením stentu neboli miniaturní trubičky. Novější druhy stentu jsou dokonce potaženy speciálními léky, které zabraňují opětovnému zúžení. Zákrok je třeba provést nejpozději do 12 hodin od vzniku bolesti, aby léčba byla účinná. Nejvhodnější je, když se to podaří už do čtyř hodin.

Tento systém pomoci vznikal podle Želízka pět let a v současné době je plně funkční a velmi efektivní. Čeští lékaři o něm přednášejí v zahraničí a a v mnoha zemích ho Čechům závidí.

Ročně prodělá infarkt myokardu v ČR 10 000 až 13 000 osob. Angioplastikou je léčeno 7000 z nich. Přibližně desetina infarktů končí okamžitou smrtí.

Reklama

Související témata:

Související články

Impotence může být předzvěstí infarktu

Poruchy erekce, s nimiž se potýká poměrně velký počet mužů, se neblaze podepisují na jejich psychice. Podle profesora Franka Sommera z hamburské univerzitní...

Mnoho infarktů prochází bez povšimnutí

Více než 40 procent infarktů může projít u lidí bez povšimnutí, myslí si vědci. Po studii více než čtyř tisíc lidí, holandští vědci zjistili, že infarkt...

Výběr článků

Načítám