Hlavní obsah

Nitrooční čočky pomáhají korigovat dioptrie tam, kde laser nestačí

Novinky, das

Při oční laserové operaci platí, čím více dioptrií pacient má, tím větší množství rohovkové tkáně musí chirurg během zákroku pomocí laseru odstranit. Proto si někteří lidé s velkým počtem dioptrií laserovou operaci nemohou dovolit, stejně jako ti s příliš tenkou rohovkou. V takovém případě lékaři doporučují implantaci speciálních nitroočních čoček ICL. Ty, stejně jako laserová operace, korigují krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus.

Foto: Profimedia.cz

Operačním zákrokem lze vyřešit téměř jakoukoli refrakční vadu.

Článek

Díky pokročilým metodám a vývoji technologií lze operačním zákrokem vyřešit téměř jakoukoli refrakční vadu. Fakické čočky ICL se přidávají k původní čočce. Vyrábějí se z jednoho kusu tenkého a vysoce flexibilního kolameru, který absorbuje UV-záření.

„Vlastní čočka svojí akomodací zajistí vidění na blízko, umělá na dálku. Ideální věk pro tyto zákroky je mezi 21 a 40 lety, dioptrická vada od -3 do -18 dioptrií, nebo až +10 dioptrií s cylindrickou vadou nebo bez ní,” upozorňuje docentka MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka oční kliniky NeoVize Brno.

Výhodou těchto nitroočních čoček je, že svou hmotností nezatěžují nitrooční struktury a nijak je nedráždí. Vhodné jsou i pro aktivní sportovce.

„Kvalita zraku, kterou přinášejí, navíc může být při vyšších stupních refrakčních vad dokonce lepší než u laserových zákroků, protože nitrooční čočky zachovávají původní tvar rohovky,“ vysvětluje primářka Skorkovská.

Vyšší počet dioptrií komplikuje život

„Silné brýle jsou těžké a nepohodlné, navíc dochází ke zúžení omezení zorného pole a následně ke ztrátě periferního vidění,“ upozorňuje klinický psycholog Mgr. Petr Křenek a dodává: „Tento diskomfort člověka omezuje v běžném životě a vyřazuje ho z mnoha pracovních i volnočasových aktivit. Výsledkem je narůstající nejistota a ztráta sebevědomí, která může vést jedince k pasivitě, vyhýbání se kolektivu a také k depresím.“

Ani střídání brýlí s kontaktními čočkami mnohdy situaci neulehčí. Navíc jedinci s oční vadou od -18 dioptrií už kontaktní čočky ani nemají k dispozici.

Vše se také stupňuje věkem. Čím je zraková ostrost s přibývajícím věkem nižší, tím větší má člověk potíže při čtení, psaní, při rozpoznávání lidí podle obličeje, při identifikaci drobných předmětů, při řízení auta má ztíženou orientaci v prostoru a hůře se adaptuje na změny intenzity osvětlení.

I zraková omezení tak mohou vést k pasivitě či depresi. „Nitrooční operace může v těchto případech výrazně zkvalitnit jejich život nebo je přímo do života vrátit,“ dodává psycholog Petr Křenek.

Pro pacienty ve věku od 45 let je přitom nejvhodnějším řešením úplná výměna nitrooční čočky. „Při tomto zákroku je vlastní čočka odstraněna a nahrazena speciálními typy umělých nitroočních čoček, jež zajišťují dobrou zrakovou ostrost na různé vzdálenosti, a to bez nutnosti nosit brýle. Implantace nitroočních čoček probíhá také při operacích šedého zákalu, a to většinou u pacientů starších 65 let,” upozorňuje primářka.

Jak probíhá implantace nitrooční čočky
Operační zákrok se provádí ambulantně v lokální anestezii a trvá přibližně 15 minut. Oko je během operace znecitlivěno kapkami, druhý den pacient již na operované oko normálně vidí. Zákrok na druhém oku se obvykle provádí v odstupu 3 až 7 dnů.Kontroly pooperačního stavu probíhají první pooperační den, další po týdnu a dále podle stavu oka za tři až šest týdnů po operaci. Po dobu prvních třiceti dní je doporučován klidový režim bez zvýšené fyzické zátěže. Po 4 až 6 týdnech dochází ke stabilizaci hodnoty dioptrií.Implantáty vydrží v oku celý život a nevyžadují žádnou péči. Při postupu vady nebo při sebemenších komplikacích mohou být z oka odstraněny a nahrazeny jinými.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám