Hlavní obsah

Nepříjemný důsledek ženské menopauzy

Novinky, das

Postupná ztráta funkce vaječníků během menopauzy má za následek pokles hladiny estrogenů. Nedostatek těchto hormonů pak ústi v neplodnost, ale také atrofii některých tkání, v jejímž důsledku může docházet k samovolnému úniku moči neboli tzv. močové inkontinenci.

Foto: Profimedia.cz

Nízká hladina estrogenu může vést i k inkontinenci.

Článek

Močový měchýř dokáže pojmout až půl litru tekutiny. Jeho vyprázdnění je složitý proces, do kterého se zapojují nervy, dolní část bederní míchy a svalovina močového měchýře. Při vyprazdňování se stahují stěny měchýře a uvolňuje se zevní svěrač. Právě činnost tohoto kruhového svalu, který se nachází pod močovým měchýřem, je člověk schopen vědomě ovládat. Každá čtvrtá žena a každý desátý muž se však v průběhu svého života setkají s tím, že nejsou schopni tento proces kontrolovat.

Nejčastější formou úniku moči bývá inkontinence stresová (námahová), k níž dochází po náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku a zatnutí břišních svalů. Moč tak uniká při smíchu, kašli, kýchnutí nebo při fyzické námaze. Od problémů může mnohdy pomoci speciální cvičení technikou Pelvicore či tzv. Kegelovy cviky.

Pokud jsou však svaly výrazně ochablé, nemá už cvičení žádaný efekt. U žen v menopauze částečně pomáhá medikamentózní léčba léky obsahujícími ženský hormon estrogen, který se zavádí do pochvy formou tablet, čípků nebo krémů.

Potíže zavírají pacienty doma

Dalším typem je inkontinence urgentní, kdy močový měchýř nedokáže pojmout moč do své plné kapacity a dlouhodobě ji shromažďovat. „Při urgentní inkontinenci pacienti trpí častým nebo náhlým, obtížně odvratitelným nucením na močení v nečekané chvíli. Původcem jsou zpravidla infekce, patologické změny ve stěně močového měchýře nebo nedostatečná koordinace impulsů z mozku,” vysvětluje přednosta Urologické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze prof. MUDr. Tomáš Hanuš, DrSc.

Vedle fyzických obtíží má onemocnění negativní dopad i na psychiku. „Dochází k vážnému poškození sebevědomí, společenského života a partnerských vztahů. Lidé trpící problémy s močením se za svůj stav stydí a často je trápí i nepřijatelná hygienická situace. Cítí se tak absolutně vyřazeni ze společnosti a v neustálém strachu ze ztrapnění se izolují doma,“ přibližuje profesor MUDr. Marek Babjuk, CSc., přednosta Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Stud a trauma ze vzniklých potíží navíc ženám brání k návštěvě u odborníka. „Na vyšetření dochází mnoho žen až po pěti až sedmi letech potíží,“ popisuje MUDr. Daniel Struppl z pražského GynCentra.

Inkontinence nemusí být konečná

Problém s únikem moči je dobře řešitelný v každém věku, tedy i v menopauze. Zde důležitou roli sehrává cvičení a pak úprava hormonální hladiny, a tedy dodání hormonu estrogenu ve formě tablet či čípků.

Dočasným řešením mohou být speciální absorpční vložky navržené k zachycení moči i zápachu. Ženy se tak cítí komfortně a předejdou problémům při použití menstruačních vložek, které takto nefungují. V lékárnách a prodejnách zdravotnických potřeb je k dostání mnoho speciálních různých typů inkontinenčních pomůcek od slipových vložek až po natahovací kalhotky. Každý si tak může zvolit takový druh, který vyhovuje jeho problému i životnímu stylu.

U mírné a středně těžké formy zejména stresové inkontinence je naprostou novinkou bezbolestné laserové ošetření tzv. IncontiLase, při němž dochází k přirozené stimulaci kolagenu, smrštění a zpevnění tkáně vaginální sliznice a na kolagen bohaté vazivové tkáně, jež fixují pánevní struktury k pánevním stěnám. „Tím se utváří větší opora močovému měchýři a dochází k návratu zadržování moči k normálu,” vysvětluje dermatoložka a anti-agingová specialistka Kliniky Yes Visage MUDr. Tereza Gabryšová.

Další možností léčby stresové inkontinence je miniinvazivní operativní řešení. Příkladem jsou pásky TVT sloužící jako podpora močové trubice, která jí vrací schopnost kontinence. Samotný operativní výkon není náročný, trvá několik minut, na mnoha pracovištích se provádí v lokální anestezii. Jeho úspěšnost se pohybuje mezi  85 – 95 procenty.

Medikamentózní léčba je vhodná při léčbě urgentní inkontinence. A pokud nezabírá, pak se nabízí novinka tzv. sakrální neuromodulace. „Unikátní terapie spočívá v implantaci malého neurostimulátoru do pánevní oblasti. Zde přístroj prostřednictvím elektrod vysílá jemné elektrické impulsy stimulující sakrální nervy. To pomáhá obnovit funkci močového měchýře a močových cest,” vysvětluje MUDr. Michal Rejchrt z Urologické kliniky 2. LF UK a FN Motol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám