Hlavní obsah

Nadváha u žen s rakovinou prsu zvyšuje riziko návratu onemocnění

Přiměřená tělesná hmotnost je základní podmínkou zdravé životosprávy a dobrého zdravotního stavu. Toto pravidlo platí dvojnásob pro ženy, které prodělaly rakovinu prsu. Nadváha totiž významně zvyšuje riziko návratu jejich onemocnění.

Článek

Ve společnosti panuje mýtus, že pokud žena onemocní rakovinou, automaticky zhubne. Rakovina prsu však jako odtučňovací kúra nefunguje a protinádorová léčba dokáže přihodit i pěkných pár kil navíc. K nárůstu hmotnosti přispívají také hormonální změny v menopauze, kdy se velká část nádorů prsu objevuje. Obezita pak u ženy zvyšuje riziko nového nádoru a relapsu zhoubného onemocnění.

Důvod proč mají rakovinu častěji obézní ženy, není zatím znám. Podle odborníků ze serveru www.lecba-rakoviny.cz je jeden z možných důvodů ten, že tuková tkáň tvoří u postmenopauzálních žen estrogeny, tedy ženské pohlavní hormony, které se po menopauze za normálních podmínek již netvoří. A právě vysoká hladina estrogenů dokáže v původně „nevinných“ buňkách probudit jejich potenciál rakovinového bujení.

Přesvědčit ženu s rakovinou prsu zhubnout bývá složité

Bohužel ženy s rakovinou prsu svůj problém s nadváhou často přehlíží. Je to samozřejmě dáno i tím, že mají naprosto jiné priority a mít štíhlou postavu pro ně není důležité. Což je z pohledu laiků pochopitelné. Odborníci však na všechny tyto ženy apelují, aby začali se svou obezitou něco dělat, jedině tak mají šanci zabránit návratu zhoubného nádoru.

Jako ochrana proti rakovině prsu působí i například každé těhotenství - čím více a čím dříve, tím lépe. Stejně příznivý vliv má také kojení. Je rovněž známo, že nižší riziko rakoviny prsu mají i ženy, které začaly později menstruovat nebo u kterých se časně objevila menopauza.

Reklama

Související témata:

Související články

Káva snižuje u žen riziko rakoviny dělohy

Káva je předmětem výzkumů řady lékařských pracovišť na celém světě. Bezpočet studií z posledních let hovoří o tom, že tento nápoj v malém množství tělu...

Výběr článků

Načítám