Hlavní obsah

Na opary pomocí bylinek

Právo, Zdena Nováčková

Určitě to znáte taky. Pálení, brnění, svědění, následný zarudlý otok na rtu, který se pomalu mění v bolestivé puchýřky. Takhle se projevuje opar (herpes simplex) na rtu. Jde o virové onemocnění a většinou se jím nakazíme už v dětství. Jakmile se opar objeví, je velká pravděpodobnost, že se nám tahle svízel bude opakovat.

Foto: Profimedia.cz

Existuje řada možností, co na opary použít. Pomáhají bylinky, např. olej z květů černohlávku.

Článek

Samoléčba bývá zpravidla účinná, když zakročíme už ve chvíli, kdy zjistíme první příznaky svědění a opar není ještě vidět. Existuje řada možností, co použít. Stačí vybrat a nalézt způsob, který účinkuje právě na nás, protože co funguje u jednoho, nemusí být úspěšné u druhého.

A pokud nám opar přerůstá přes hlavu (rozlézá se nebo se opakuje stále častěji), raději neexperimentujme – je čas navštívit lékaře. Obecně je dobré tělu jako prevenci pravidelně dodávat dostatek vitamínů C a B, a to i v době, kdy žádné příznaky nepociťujeme. Co dál můžeme vyzkoušet jako záchrannou brzdu?

Spouštěcími mechanismy vzniku oparu jsou oslabená imunita, horečky, nachlazení, stres, únava, menstruace, pobyt na slunci či naopak v mrazu. Usídlení viru v našem těle může zapříčinit úraz, pooperační stav, špatná výživa, vysoké fyzické nebo psychické nasazení.

Mezi rizikové faktory patří období, kdy se vyskytují chřipky a nachlazení doprovázené vysokými teplotami. Opar na rtech je silně nakažlivý, takže bychom měli být obezřetní, když je v naší blízkosti osoba, která tímto onemocněním trpí.

Olej z květů černohlávku

Vezmeme hrst rozkvetlého čerstvého nebo sušeného černohlávku, zalijeme ji kvalitním olivovým olejem a dáme do horké vodní lázně. V horké vodní lázni necháme macerovat půl hodiny. Olej s bylinkami přecedíme přes plátýnko a olej vrátíme do horké vodní lázně. Ret mažeme v místě, kde cítíme tvořící se opar.

Česnek nebo šťáva z cibule

Vyzkoušet můžeme i přiložení čerstvého lisovaného česneku. Nevýhodou je, že nepříjemně páchne a musí se jednat skutečně o sezónní česnek (ne dva roky starý). Ale účinek je prý zaručený. Další možností je šťáva z cibule, i ta má stahující a protizánětlivé účinky.

Grepový nebo rakytníkový olej

Bylinkářka Jarmila Podhorná doporučuje na opary olej z jadérek grepu. Grepová jadérka mají velice široké spektrum působení při vnějším použití. V ústní dutině blahodárně působí na bolavé a podrážděné dásně, krvácivost, afty a zubní kazy.

Olej je velmi účinný právě na opary, protože úspěšně bojuje s kožními potížemi virového, bakteriálního či plísňového původu. Stejné účinky má i rakytníkový olej. Používáním olejů rty navíc krásně zvláčníte.

Meduňková mast

Při její výrobě postupujeme stejně jako v případě měsíčku lékařského, používáme ale listy byliny – a na rozdíl od měsíčku je najemno nakrájíme. Získáme tak mast zelenkavé barvy, která v lednici vydrží až šest měsíců. Účinky meduňky lékařské na opary jsou potvrzené komisí EU pro léčivé rostliny. Dobré je i v kritické době popíjet čaj z meduňky, protože zbavuje vnitřního napětí, což je také jedna z příčin tvorby oparů.

Slézový krém

Velmi účinné na opary jsou i výtažky slézu. V létě si můžeme jednoduše připravit krém, který používáme vně i vnitřně na rty jako prevenci, protože obsahuje vitamíny B a C. Vezmeme přibližně dvě hrsti čerstvých květů slézu, které v mlýnku rozemeleme na kašovitou hmotu, tou potřeme podrážděné místo na rtu a necháme asi patnáct minut působit, nejlépe ráno a večer. Sušené květy lze sehnat v prodejnách s bylinami a zdravou výživou.

Rozvinutý opar

Heřmánek, šalvěj, tymián a levandule vysušují. Silný výluh z heřmánku, tymiánu, šalvěje nebo z pilátu lékařského můžeme použít ve chvíli, kdy se nám už opar na rtu vytvořil. Rychleji se vysuší a odstraní.

Navíc dezinfikuje okolí, aby se nákaza nešířila dál. Při včasném zásahu tvorbu puchýřků zastaví i konopný nebo levandulový olej, při již rozvinutém oparu zabrání bakteriální infekci a urychlí hojení.

Krém z měsíčku lékařského

Opakovaným potíráním mastí z měsíčku lékařského dojde nejen k rychlejšímu zhojení oparu, ale možná vás zbaví viru i jednou provždy. V zimních měsících můžeme mast koupit v lékárně, ale jakmile měsíček vykvete, snadno si ji připravíme sami doma.

Stačí kostka sádla (250 gramů), kterou rozehřejeme, a přidáme přibližně 50 čerstvých květů měsíčku lékařského a necháme stát do druhého dne. Potom znovu rozehřejeme (neškvaříme) a přecedíme. Získáme krásně oranžovou mast, kterou uchováváme v lednici. Pomáhá nejen na opary, ale i na aknózní pleť.

Penízovka – tinktura pro vnitřní i vnější užití

Tato houba má široké využití, působí antibakteriálně a antivirově. Proti oparům účinkuje jako prevence. Můžeme si ji naordinovat formou tinktury nebo nálevů, které užíváme vnitřně, ale zároveň lze i kritické místo roztokem potírat.

Dlouhodobá léčba penízovkou vede podle některých zdrojů k naprostému vyléčení onemocnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám