Hlavní obsah

Místo prožitku ze zeleného čaje skončila ve vážném stavu v nemocnici

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šálek čaje je pro milovníky toho nápoje mnohdy potěchou, která jim uleví od náročného dne či starostí. Ne vždy ale může být popíjení poklidné, či dokonce bezpečné. Šestnáctiletá studentka po vychutnání několika šálků zeleného čaje skončila ve vážném stavu v nemocnici s podezřením na hepatitidu.

Foto: Profimedia.cz

Časté pití zeleného čaje vedlo u dívky k vážnému selhání jater. Ilustrační foto

Článek

Nejmenovaná teenagerka byla s podezřením na hepatitidu hospitalizována ve vážném stavu s rozvinutým zánětem jater. Jak se podle testů zjistilo, hlavní příčinou potíží, které ji vážně ohrozily na životě, byl nejspíš speciální zelený čaj, který si dívka objednávala přes internet a který si dopřávala třikrát denně.

Když se u dívky začaly objevovat nepříjemné pocity, jako závratě, nevolnost a bolest kloubů, neváhala a navštívila praktického lékaře. Ten si zpočátku myslel, že jde o infekci močových cest a poslal ji domů s antibiotiky. Po jejich užívání se ale dívce přitížilo, a tak odjela na pohotovost, uvedl server Express.

Když se tam dostala, už u ní byly i patrné projevy žloutenky (symptomy, který může a nemusí hepatitidu doprovázet). Její kůže a bělmo byly zažloutlé a dívčin stav byl kritický. Lékaři jí včas nasadili potřebné léky a tekutiny, její stav se během několika dní začal zlepšovat.

Za všechno mohl čaj 

Případ onemocnění mladé dívky byl prezentován v lékařském časopise BMJ Case Reports - kde rovněž lékaři potvrdili domněnku, že za vše mohl právě zelený čaj, který dívka popíjela. Po jeho vyřazení z pitného režimu totiž byly u dívky viditelné známky zlepšení stavu.

K přípravě zeleného čaje se používají listy a pupeny čajovníku čínského, který pochází z jihovýchodní Asie.

Reklama

Související témata:

Související články

Žloutenka není jen nemoc špinavých rukou

Vloni onemocnělo v České republice žloutenkou typu A o čtvrtinu víc lidí než předloni. A i letos počet případů stoupá. Léto je navíc obdobím, kdy se riziko...

Jak si chránit játra

Jsou jedním z nejdůležitějších orgánů v těle, přitom až 40 procent lidí v ČR nemá játra v úplném pořádku. Ukázal to program preventivních vyšetření nazvaný...

Výběr článků

Načítám