Hlavní obsah

Lidé si dokážou uvědomit vlastní smrt, tvrdí vědci

Novinky, Linda Humlová

Vědci našli důkazy, které naznačují, že lidský mozek ještě krátce po smrti funguje. To znamená, že lidé dokážou vnímat vlastní smrt a to, co se kolem nich děje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Vědci se již po několikáté rozhodli zkoumat jednu z největších otázek života – co se děje s lidským tělem po smrti. Tentokrát se zaměřili na případy jedinců z Evropy a USA, kteří prodělali zástavu srdce.

Výsledky studie ukázaly, že lidé, kteří prodělali srdeční zástavu, dokázali vypovědět, co se kolem nich odehrávalo do chvíle, než byli resuscitováni. Pamatovali si rovněž obsah rozhovorů mezi lékaři a sestřičkami, které v tu chvíli probíhaly.

„Pacienti popisovali, jak kolem sebe vnímali přítomnost doktorů a sester. Dokázali vypovědět i to, co si říkali, a popsali vizuální vjemy, které se skutečně udály. To všechno v momentě, kdy byli považováni za mrtvé, tedy v čase, kdy jejich srdce přestalo tlouct,“ říká vedoucí studie, britský docent medicíny Sam Parnia pro Independent.

Umělá inteligence dokáže velmi přesně odhadovat předčasnou smrt

Věda a školy

Poté, co se srdce zastaví, přestane krev cirkulovat do mozku a ten postupně přestává fungovat. Dokončení tohoto procesu může ale trvat hodiny, což otevírá časové okno, kdy je člověk oficiálně považovaný za mrtvého, ale stále si ještě uvědomuje věci, které se kolem něho dějí.

Tým vědců z newyorské Stony Brook University of Medicine doufá, že jejich práce pomůže zlepšit léčbu srdečních zástav a předcházet poranění mozku, ke kterému dochází během resuscitace.

„Současně také studujeme lidskou mysl v kontextu smrti, abychom dokázali pochopit, co se děje s vědomím krátce po smrti a co se v tuto dobu odehrává v mozku,“ dodává Parnia.

Reklama

Související témata:

Související články

Klinická smrt mi změnila život

„Manžel tvrdí, že se mu ze špitálu vrátila jiná Katka. V něčem má pravdu. Změnila jsem se, a nejen povahou,“ přiznává čtyřicetiletá Katarína. Při nevydařené...

Výběr článků

Načítám