Hlavní obsah

Lékaři mění názor na boj s paradentózou

Právo, Petr Veselý

Paradentóza nás nemusí připravit jen o zuby, ale i o život. Lidem s chronicky zanícenými dásněmi hrozí vyšší riziko infarktu nebo mrtvice, ale i dalších zdravotních komplikací. To však není jediný důvod, proč paradentologové změnili názor na prevenci této choroby.

Foto: Novinky

Začínající zánět dásní má už dnes v ČR víc než 90 procent patnáctiletých.

Článek

Dlouhá léta zdůrazňovali, že na zánět dásní nemají žádný velký vliv ústní vody a další nejrůznější pomůcky. Jediné, co ho dovede opravdu efektivně zmírnit, případně i odstranit, je správný způsob čištění zubů.

Dnes to vidí trochu jinak. Přiznávají, že vedle správného čištění zubů mají význam například některé ústní vody. Snižují totiž množství bakterií v ústech. Těch tam žije asi 600 až 1000 druhů. Zejména na povrchu zubů a v místech, kde k zubům přiléhá dáseň. Živí se zbytky jídla a odumřelými buňkami z ústních sliznic.

Bakterie se množí jako nikdy předtím

Vytvářejí v ústech svérázné společenství, které přizpůsobuje své množení tomu, jestli je tam pro ně málo nebo hodně potravy. V minulých staletích a tisíciletích, kdy lidé často hladověli, tam pro ně bylo potravy dost málo. Proto se záněty dásní a paradentóza u lidí nikdy nevyskytovaly v tak masové míře jako v současné době.

Dnes se těmto bakteriím daří tak dobře jako nikdy. Lidé v průmyslově vyspělých zemích se často přejídají, navíc konzumují stravu bohatou na sacharidy, tedy cukry. Bakterie se proto v ústech množí víc a rychleji. Různě silná vrstva bílého povlaku (plaku) se na zubech vytvoří už za šest až dvanáct hodin. To je také důvod, proč se o své zuby musíme starat daleko intenzivněji a pečlivěji než dřív.

Začínající zánět dásní má už dnes v ČR víc než 90 procent patnáctiletých. Projevuje se zarudnutím dásní, jejich menší citlivostí a krvácením. Kvůli němu, ale i kvůli vyšší kazivosti zubů je nutné, abychom vedle běžných kartáčků používali i nitě nebo malé mezizubní kartáčky a také jednosvazkové kartáčky, které nám pomůžou dobře vyčistit zejména zadní zuby.

Ústní vody? Ano, ale jen některé

Smysl mají také některé ústní vody. Mohou nám pomoci v tom, abychom snížili množství bakterií v ústech. Nedokáže to ale každá voda. O jejich výběru a užívání je dobré se poradit s lékařem.

Ústní vodu s chlorhexidinem musíme užívat v doporučených dávkách a jen po omezenou dobu. Voda s éterickými oleji rozpuštěnými v alkoholu sice nemá tak velké účinky, ale můžeme si s ní ústa vyplachovat pravidelně. Ovšem i u ní je dobré konzultovat užívání s lékaři. Někomu pomůže také to, že si začne čistit jazyk.

Kartáčkem nebo pomocí speciální škrabky. I tímto způsobem sníží množství bakterií v ústech. Stomatologové to doporučují zejména pacientům, které navíc trápí zápach z úst. Ten v různé míře znepříjemňuje život až 17 procent lidí. Často to souvisí se špatnou technikou čištění zubů, postupujícím zánětem dásní nebo přílišným množením určitých bakterií. Ale může mít i jiné příčiny. Třeba choroby nebo užívání léků.

Chytří pacienti

Stále však platí, že nejúčinnějším způsobem, jak předejít zánětu dásní a paradentóze, je čistění zubů správným způsobem. Tím není šmrdlání kartáčku sem a tam, které běžně provozuje naprostá většina z nás. Je jím jemné kroužení štětinek kartáčku kolem zubu. Štětinky se při tom musí dostat až za dásně, kde mají zbavit prostor mezi zubem a dásněmi bílého povlaku - plaku.

Ten tvoří z větší části přemnožené bakterie. Pokud ho z pod dásní neodstraníme, bude prohlubovat zánět, tedy i postižení dásní, za kterými se vytvoří tzv. paradontální choboty, což jsou jakési kapsy ideální pro plak. Budou se zvětšovat i další problémy, včetně rizik infarktu nebo mrtvice.

Při čistění zubů už tedy dávno nejde jen o kazy. Což si dnes vedle zubních lékařů začínají uvědomovat zejména chytří pacienti.

Nejlepší kartáček

Různé reklamy se snaží vsugerovat spotřebitelům, že správný kartáček má mít určitý sestřih vláken nebo tvar rukojeti. V naprosté většině případů jde o marketingové nesmysly. Kartáček by měl mít normální rukojeť a normálně sestřižené štětiny. Hlavice, na které jsou, by měla být velká tak, abychom se s ní pohodlně dostali k zubům ze všech stran.

Co je naopak velmi důležité, je tvrdost štětin. Většina populace, kterou už trápí zanícené, a tedy citlivé dásně, potřebuje mít měkké štětiny, které nebudou dásně zbytečně dráždit. Ty jinak začnou rychle ustupovat, a obnaží tak krčky zubů, což je nepříjemné a často i bolestivé.

Jakou si vybrat pastu

Podobné je to i s pastami. Je pravda, že třeba pasta s éterickými oleji nebo pasta se speciálními bylinnými výtažky může v určité míře zmírnit zmíněné problémy s dásněmi. O jejich efektech se můžete poradit se svým stomatologem. Ale většina parodontologů se shoduje v tom, že nejlepší pasta je ta, kterou si ráno a večer naneseme na svůj kartáček a správným způsobem, tedy malými krouživými pohyby, si s ní vyčistíme zuby. Při čištění nezapomeneme na mezizubní prostory a zadní zuby.

Reklama

Související témata:

Související články

Parodontóza zvyšuje riziko infarktu

Kvůli špatnému čistění zubů nám nemusí hrozit jen zubní kazy, ale podle posledních výzkumů také problémy se srdcem. Lidem, které kvůli špatnému čištění zubů...

Nebojte se k zubaři, s laserem to nebolí

Trápí vás zub? Nebojte se. Ošetření s laserem nebolí. Slogan jako vystřižený pro nově vznikající Středoevropské laserové centrum v Mariánských Lázních. V zubní...

Výběr článků

Načítám