Hlavní obsah

Konzumace červeného vína chrání játra před ztučněním

Nadměrná a častá konzumace alkoholu způsobuje steatózu neboli ztučnění jater. Tomuto onemocnění se dá předcházet či projevy mírnit přísunem resveratrolu, jenž je obsažen v červeném víně.

Konzumace červeného vína chrání játra před ztučněním

Podle nejnovější studie amerických odborníků červené víno odbourává projevy stárnutí či působí jako prevence rakoviny právě díky obsaženému resveratrolu.

Stejně jako víno pomáhá i černý rybíz

Vedle toho je resveratrol bohatě zastoupen také ve tmavém bobulovém ovoci. V červeném víně je ho však nejvíce a podle expertů z Floridy, kteří při pokusech pracovali s hlodavci, dokáže resveratrol steatóze nejen předcházet, ale ztučněným játrům také přímo pomáhat.

K akumulaci tuku do jater dochází při chronické konzumaci alkoholu a může vést až k cirhóze a fibróze jaterní tkáně. Následuje selhání jater a případně i smrt.

Podle floridských univerzitních expertů dokázal resveratrol bránit nejen ukládání tuku v játrech, ale také odbourávat ten, který v nich už byl uložený.

Studie byla publikována v časopise Physiology: Gastrointestinal and Liver Physiology.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků