Hlavní obsah

Když alkohol v lidech probouzí konfliktní chování

Právo, Petr Veselý

Nejsou to alkoholici ani problémoví pijáci. Většina svátků nebo oslav však pro ně končí stejně. Pokud se dostanou k říznému pití, nemají brzdu a nekontrolují své reakce. Druhý den se léčí z kocoviny a dozvídají se, co všechno provedli.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoliv nejsou alkoholici, někteří lidé, jakmile začnou pít, nemají brzdu a nekontrolují své reakce.

Článek

Když ztratí zábrany, dokážou urazit lidi, které mají rádi, nebo vyvedou nějakou hloupost, jež je později mrzí, případně má dramatické následky. Ti chytřejší z nich by to rádi změnili, ale nedaří se jim to. Nebo nevědí jak. Přitom nejde o nic složitého.

Můžou zajít za praktickým lékařem nebo za psychiatrem a požádat ho, jestli by jim mohl předepsat lék s účinnou látkou nalmefene. Tlumí účinky alkoholu a bažení po něm.

„Ovlivňuje v mozku opiátové receptory. Člověk pak přestane toužit po alkoholu a po tom, aby si ho bezuzdně užíval. Dá si sklenku dvě, a stačí mu to. Pití pak nepřináší obvyklé stavy rozjařenosti, euforie a nabuzených reakcí. Lék přitom není potřeba brát pravidelně. Lze si ho vzít i jednorázově, jako prevenci,” vysvětluje MUDr. Dušan Randák z Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Nalmefene začal být k mání letos. Lékaři ho předepisují hlavně závislým a problémovým pijákům.

„Některým umožní přestat s pitím a nastoupit na odvykací léčbu, jiným pomůže snížit množství zkonzumovaného alkoholu,“ říká doktor Randák.

Kdo jsou problémoví pijáci?

Lidé, kteří zvládnou třeba půl litru nebo sedmičku vína denně. Nepotácí se, neblábolí, nejsou opilí, ale musí mít alkohol v podstatě pořád. Je to pro ně doping a berle, která jim pomáhá třeba v tom, aby se uvolnili nebo pracovali déle, než by měli, případně aby lépe zvládali úzkostné či depresivní stavy. Cítí, že se jejich pití začíná vymykat tomu, co lze považovat za normální. Na léčení však jít nechtějí nebo nemohou, protože nedokážou úplně přestat, a to je podmínka léčby.

Nový lék jim pomůže konzumaci omezit, případně znormalizovat. Zlepší se pak jejich zdravotní stav, výkonnost a někdy i situace v práci, zmírní se také napětí v rodině, kterou jejich každodenní pití alkoholu obvykle zneklidňuje. Piják ušetří rovněž peníze.

„Jeden z mých pacientů si zkusil ze zvědavosti zapisovat, kolik utratí za alkohol,“ říká doktor Randák. „První týden to bylo 1700 Kč, druhý 2300. Poté, co užíval tři týdny nalmefene, za něj utratil 40 Kč týdně. Pravda, dávka léku na 14 dní stojí okolo 900 korun. K ušetřeným penězům mohl připočíst i svou zlepšenou situaci a další pozitiva.“

Když vypijeme moc

Co dělat, když člověk rad nedbá a opije se tak, že zvrací, třeští ho hlava a cítí se zesláble? Předně je dobré alkohol důkladně prokládat vodou, čímž podpoříme vylučování škodlivých látek a možná toho i trochu méně vypijeme.

Šumivý multivitamin s minerály nám pomůže nahradit ty látky, které jsme kvůli alkoholu ztratili. Smysl mají také nejrůznější přípravky proti kocovině.  Mírní negativní účinky acetylaldehydu a dalších látek.

Dobrou prevencí je, když se před oslavou dostatečně najíme. Jídlo rozloží vstřebávání alkoholu do delšího časového úseku. Nemusí jít jen o tučné věci, mohou to být i potraviny s vysokým obsahem bílkovin, které na sebe také vážou etanol.

Recepty na kocovinu typu – panák vodky s feferonkou nebo lák od okurek, koktejl ze syrových vajec, worcesteru a pepře jsou nesmyslné. Nepomůžou a řadě lidí po nich může být ještě hůř.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám