Hlavní obsah
5.Ostravský knižní veletrh. Křest knihy Jany Hochmannové Italská kavárna. 7.3.2015. Křitili: Dušan Žárský, Lydie Romanská a Jana Hochmannová. Foto: Josef Zajíc

Již opice holdovaly alkoholu

Vědci z kalifornské univerzity v Berkeley se domnívají, že už dávní předkové člověka měli sklon k alkoholizmu, který jim umožňoval přežívat v nehostinných podmínkách. Odborníci tvrdí, že příčinou byla snadná dostupnost zralých a přezrálých plodů, jež tvořily významnou část jejich jídelníčku.

5.Ostravský knižní veletrh. Křest knihy Jany Hochmannové Italská kavárna. 7.3.2015. Křitili: Dušan Žárský, Lydie Romanská a Jana Hochmannová. Foto: Josef Zajíc
Již opice holdovaly alkoholu

Filozof Robert Dudley, vedoucí týmu, předpokládá, že přezrálé plody kvůli utišení hladu vyhledávaly různé živočišné druhy, ovšem opice projevily při jejich sběru mimořádné zaujetí.

Brzy totiž poznaly, že je plody nejen nasytí, ale přítomný přirozeně vykvašený líh poslouží také jako svérázný stimulátor apetitu, takže mohly najednou zkonzumovat větší dávky potravy. Kromě toho dodával jejich organizmu více potřebných kalorií.  

Nevyvinutý čich

Tento návyk v průběhu tisíciletého vývoje nevymizel, naopak se transformoval do sklonu k alkoholizmu u lidí.

Správnost překvapivé hypotézy přednesené na zasedání vědecké společnosti pro srovnávací biologii v New Orleansu byla doložena zjištěním, že se v mozku primátů, kteří nevynikají mimořádným čichem, objevovala zřetelná a ostrá reakce na vůni alkoholu, která se v této podobě nevyskytuje u dalších savců s výjimkou člověka.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků