Hlavní obsah

Jak funguje žlutá čočka aneb Sluneční brýle přímo v oku

Novinky, Bohumila Kunertová

Ultrafialové záření vzniká jako součást slunečního záření. Pro život člověka má pozitivní účinky, ale i ty negativní. Ve velkých dávkách může poškodit především kůži a také zrak. Vhodnou ochranou zraku před zářením mohou být buď kvalitní sluneční brýle, nebo také tzv. žlutá čočka, která oko chrání před všemi škodlivými složkami záření.

Foto: Profimedia.cz

Ochrana zraku před nebezpečným zářením by měla být prioritou nejen při nebezpečných povoláních, ale i při běžném pohybu kdekoli venku.

Článek

Při dlouhodobém vystavení nadměrným dávkám ultrafialového záření může být nepříjemným následkem velmi bolestivé onemocnění oční rohovky, tzv. oftalmia fotoelektrika.

Vhodnou prevencí je proto všechna možná rizika co nejvíce eliminovat. Lékaři proto v posledních letech kromě jiného nabízejí pacientům i žluté nitrooční čočky, které filtrují nebezpečné modré záření, a to při zachování přirozeného vnímání barev. Žlutý filtr, který chrání před škodlivým modrým světlem, je důležitý také pro řidiče, strojvůdce a vůbec všechny profese, které jsou závislé na správné funkci zraku. Nemusí se tak spoléhat na ochranné pigmenty ve sklech oken nebo myslet na nasazení speciálních slunečních brýlí – ochrana pomocí žluté čočky je trvalá a není na ni třeba myslet.

"Žlutou nitrooční čočku si můžete představit jako do oka zabudované dokonalé sluneční brýle, které váš zrak chrání před všemi škodlivými složkami slunečního záření," říká primářka kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešová.

„Považujeme ochranu sítnice žlutou čočkou za absolutní nutnost. Onemocnění sítnice jsou dnes nejčastější příčinou těžko řešitelných zrakových obtíží našich starších spoluobčanů. Nejdůležitější je v tomto směru preventivní ochrana oční sítnice,“ dodává primářka.

Pro koho je čočka vhodná

Velkou výhodou žluté čočky je dostupnost pro každého pacienta. Čočky jsou vyráběny z toho nejkvalitnějšího materiálu, který zajišťuje bezpečné přijetí čočky v oku a její trvalou optickou kvalitu.

Zdarma nebo s doplatkem?

Budete-li si chtít žlutou čočku pořídit, je dobré se nejdříve informovat na různých místech o ceně. Můžete narazit na kliniky, kde se implantace provádí zdarma, na jiných pracovištích je naopak považována za nadstandardní materiál a mohou vás tak překvapit i nepříjemným doplatkem ve výši až několika tisíc korun.

Zapomeňte na sluneční brýle

Po implantaci žluté čočky může i tak mnohé napadnout, zda je nadále nutné nosit sluneční brýle. Jak uvádí sama primářka, lidé sluneční brýle již nepotřebují. Jde spíše o subjektivní pocit. Někdo může mít i po implantaci lepší pocit, že má na obličeji něco "navíc" v podobě brýlí, které snižují množství světla pronikajícího do očí. Současné nošení čočky a brýlí není ani škodlivé, tudíž záleží na volbě jednotlivce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám