Hlavní obsah

Hubneme do plavek: Správné stravování tvoří až polovinu úspěchu

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší cestou ke štíhlé a zdravé postavě rozhodně nejsou drastické diety, nicméně ani hodiny dřiny v tělocvičně úspěch nezaručí. Úprava jídelníčku představuje při formování postavy celou polovinu úspěchu, proto se v dalším díle Hubneme do plavek budeme věnovat správným zásadám stravování.

Článek

Obžerství není smrtelný hřích jen podle křesťanství, ale je to i nejtěžší hřích při snaze zhubnout. Obecnou zásadou pro zdravý stravovací režim je totiž střídmost. Platí to však spíš pro množství jídla než pro frekvenci.

Odborníci totiž doporučují jíst častěji, než je většina lidí zvyklá, a to ideálně pětkrát denně (tři hlavní jídla plus dvě svačiny). Nejrychlejší výsledek zajistí podle trenéra Vladimíra Korbela jídelníček postavený zejména na mase, ovoci, zelenině a ořeších. Maso by přitom mělo být "skutečné" a nikoliv prefabrikované (např. mleté). Za prvé nebudete kupovat "zajíce v pytli" a za druhé spálíte samotným žvýkáním více energie (u pravého masa je to až třetina). Co se týče druhů masa, povoleny jsou všechny, ale větší prostor by měly dostat ryby a maso bílé.

Foto: Profimedia.cz

Přední hovězí je silně protkáno vazivem, proto vyžaduje delší tepelnou úpravu při nižší teplotě a časté podlévání.

Na černé listině potravin, které jsou vhodné při hubnutí, jsou naopak jednoduché cukry (a to včetně umělých sladidel) a uzeniny. "Omezit by se rozhodně měly také potraviny, jež jsou zdrojem karbohydrátů (brambory, chleba, rýže)," tvrdí trenér Vladimír Korbel.

Pokud se po nějakém jídle můžete takzvaně utlouct, je nutné alespoň omezit "zkázný vliv" této potraviny. Těm, kdo si například neumí odpustit mléčné výrobky, doporučuje trenér zejména ty kysané. Ty obsahují totiž dostatečné množství bílkovin, jež by měly tvořit až 30 procent jídelníčku.

Dobré je před konzumací zjistit glykemický index potraviny (rychlost využití glukózy tělem) a skládat jídelníček podle toho. Je však nutné si uvědomit, že každý kompromis cestu k vytoužené postavě prodlouží a zpomalí. Prohřešky proti jídelníčku, pokud už musíte, si dopřávejte nejlépe po tréninku, kdy je metabolismus "rozjetý" a lépe se s nimi vypořádá. Ve dnech, kdy aktivně nesportujete, byste se naopak měli mnohem více krotit.

Pitný režim je základ

Nezbytnou součástí zdravého hubnutí je dodržování pitného režimu. Dospělý člověk by měl přijmout nejméně tři litry tekutin denně, což je množství, které během dne ztratí (vypotí, vyloučí atd.), a to aniž by intenzivně cvičil. Češi jsou ovšem ve vlastní hydrataci dosti liknaví a správný pitný režim jich většina nedodržuje. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

V létě pijte nejraději neperlivou vodu

Při hubnutí ale platí zásada - málo piješ, nezhubneš. Voda, a tekutiny obecně, plní při snižování tělesné hmotnosti důležitou funkci. Už na začátku hubnutí lze s pomocí správného pitného režimu shodit hned několik kilogramů, protože organismus v tomto období vylučuje zadržovanou vodu. Ne nadarmo se také říká, že hlad je převlečená žízeň a tak sklenice vody mnohdy pomůže zahnat nepříjemné kručení v žaludku.

"Nedostatek tekutin naopak zpomaluje látkovou výměnu i přenos nervových impulzů, což způsobuje únavu a neklid, jež se mnoho lidí snaží zahnat jídlem,“ vyjmenovala Gabriela Knosová, terapeutka z brněnského Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment. Špatný pitný režim může navíc způsobit celou řadu dalších zdravotních komplikací [celá zpráva].

Osobní trenér Vladimír Korbel doporučuje svým klientům pít téměř výhradně čistou vodu, a to v přiměřeném množství dle postavy a aktivit člověka. Doporučit lze také nesycené minerální vody nebo čaj. Rozhodně však nápoje nesladit!

Mezi tzv. energetické bomby, kterým je při hubnutí třeba se vyhýbat, patří hlavně džusy, sladké limonády, pivo a tvrdý alkohol. Vladimír Korbel uvádí, že gram alkoholu představuje až 0,75 gramu tuku!  Varuje také před tzv. sportovními nápoji, které obsahují vysoké množství kalorií a to mnohdy víc, než člověk spálí během tréninku.

Příklad jídelníčku při průměrném tempu hubnutí
Snídaněovesné vločky uvařené ve vodě, hrst ovoce
Svačinasýr cottage
Obědmaso se zeleninovou přílohou
Svačinahrst ořechů
Večeřelosos ze zeleninou

Reklama

Související články

Hubneme do plavek pomocí silového tréninku

Pohyb k hubnutí prostě neodmyslitelně patří, a proto se tentokrát v našem seriálu Hubneme do plavek zaměříme na tvarování postavy za pomoci tzv. silového...

Výběr článků

Načítám