Hlavní obsah

HIV ignoruje stále více mladých lidí

– LONDÝN
Novinky, Famous

Poté, co Američané v průzkumech odhalili, že ochranu před nákazou virem HIV naprosto ignorují lidé důchodového věku, zjistila nyní britská stanice BBC, že AIDS neříká nic ani naprosté většině mladých lidí ve věku od šestnácti do čtyřiadvaceti let.

Článek

"Míra ignorace nemoci AIDS je dnes na historicky nejvyšším bodě. Přitom jde o věkovou skupinu, která je vystavena různým pohlavně přenosným chorobám nejvíce," upozorňuje Elizabeth McKayová z projektu BBC Learning.

"Devět z deseti lidí ve věku od šestnácti do čtyřiadvaceti let před sexem vůbec nenapadne, že by se mohli nakazit virem HIV. Více než polovina mladých lidí na druhou stranu věří, že k přenosu stačí obyčejný polibek," přibližuje výsledky průzkumu McKayová.

Zarážející ovšem je, že sedmačtyřicet procent lidí v uvedené věkové skupině si myslí, že jim hrozí nulové riziko nákazy, stejný počet věří, že se člověk může nakazit i z prkénka na toaletě.

Nakažených virem HIV přitom rok od roku vzrůstá. HIV je tak mezi mládeží časovanou bombou a he jen otázkou času, kdy exploduje, varují zástupci organizací bojujících proti šíření viru HIV.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám