Hlavní obsah

Genetické vlohy k alergiím má až 3,5 miliónu Čechů

Novinky, das
PRAHA

Podle odborníků se za poslední desetiletí počet alergiků a astmatiků v Česku zdvojnásobil. Za vše prý může zhoršující se životní prostředí. Asi nejvíce se zvyšuje počet dětských alergií - alergií u nás trpí každé třetí dítě.

Článek

Alergie je přehnaná, nepřiměřená reakce organizmu na látky, se kterými se většina z nás setkává ve svém prostředí. Pro alergický organizmus jsou tyto látky nebezpečné, mnohdy i smrtelně, záleží na množství alergenu.

U dítěte, jehož jeden rodič trpí alergií, je riziko vzniku alergického onemocnění 30%. Jsou-li alergiky oba rodiče, zvyšuje se riziko na 60 %. Může se ale stát, že dědičný základ "přeskočí" jednu generaci. Podle odborníků vrozené vlohy může probudit u svého potomka matka už ve 22. týdnu těhotenství, kdy vznikají u budoucího dítěte alergické protilátky.

"Genetické vlohy k alergiím má v současné době až 3,5 miliónu obyvatel ČR," říká primářka Irena Krčmová z Ústavu klinické imunologie a alergologie Fakultní nemocnice Hradec Králové. Nejvíce lidí trpí astmatem /asi 600 000 lidí/ a až čtvrtina obyvatel má alergickou rýmu.

V současné době odborníci shledávají největší problém v tom, že lidé alergie bagatelizují či žijí v domění, že jsou nachlazený a alergii správně neléčí. Přičemž nejvhodnější léčbou jsou antihistaminika. Podle imunologa Jana Sýkory by si každý měl uvědomit, že špatně léčená alergie může přerůst v astma, čímž se stav nemocného mnohem více zkomplikuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Alergici se koček a psů vzdávat nemusejí

Alergií trpí přinejmenším dva milióny Čechů a chovat psa nebo kočku je pro ně tabu. Lékaři jim při zjištění alergie často radí, aby se domácích mazlíčků...

Alergikům začíná pylová sezóna

Jaro se probouzí a alergikům začíná pylová sezóna. Habr, líska, olše, vrba, bříza začínají kvést a ti, co jsou na pyly alergičtí, potřebují stále...

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Výběr článků

Načítám