Hlavní obsah

Dýchání znečištěného vzduchu ničí paměť, mozek předčasně stárne

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadměrně znečištěný vzduch je bolavým místem mnoha měst, a to i těch vyspělých. Kromě toho, že se kvůli němu lidem mnohem hůře dýchá, ničí jim také zdraví. Jedním z projevů je pak podle odborníků například rychlejší stárnutí mozku a ztráta paměti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkum odborníků z britské vysoké školy ve Warwicku jasně prokázal, že nadměrný výskyt oxidu dusičitého a dalších nebezpečných částic v ovzduší má výrazný vliv na lidský mozek a paměť. V rámci studie testovali přes 34 000 obyvatel z různých oblastí země s různými hladinami znečištění vzduchu.

Z výsledků jednoduchého testu, ve kterém si měli lidé zapamatovat deset slov, pak mohli jasně ukázat na fakt, že paměť lidí žijících trvale ve více znečištěném prostředí je věkově úměrná lidem starším o deset let, než byl testovaný věk dobrovolníků (testovaní padesátníci žijící ve znečištěnějším prostředí měli hodnoty paměťových testů srovnatelné s šedesátníky, kteří žili v čistším ovzduší).

Podobné výsledky byly již dříve zjištěny i v laboratorních podmínkách u krys a jiných drobnějších živočichů.

Jak snížit únavu v kanceláři

Zdraví

Výzkum britských doktorů Nattavudhy Powdthaveeho a Andrewa Oswalda je ale první, který podobné reakce prokázal i u lidí. Byl publikován v časopise Ecological Economics.

„Z dřívějších studií existuje malé procento důkazů o negativní souvislosti mezi úrovněmi znečištění a paměťových výsledků u starších osob a dětí. Veškerý dosavadní výzkum je ale často prováděn pouze formou porovnávání dat, nikoliv formou konkrétních reprezentativních vzorků v reálném čase. To jsme se snažili změnit,” uvedl pro server Daily Mail profesor Powdthavee.

Reklama

Související články

Třináctá komnata módního průmyslu

Víte, co se děje, když své oblíbené tílko vyhodíte kvůli potisku, který najednou působí retro, nebo kde skončí džíny, které se zdály pohodlné ve zkušební...

Výběr článků

Načítám