Hlavní obsah

Chronická rýma může výrazně zhoršit kvalitu života

Novinky, bok

S rýmou se setkáváme téměř všichni, a mnohdy opakovaně. Stačí klimatizovaná místnost nebo nepříznivé počasí venku, a rýma je na světě. Pozor ale na její časté přecházení nebo špatné léčení. Po chvíli se totiž z obyčejné rýmy může stát chronická, která s sebou nese i nepříjemné zdravotní komplikace.

Foto: Profimedia.cz

Ze špatně léčené obyčejné rýmy se může stát rýma chronická, která s sebou nese zdravotní komplikace.

Článek

Pokud akutní infekci v nosní dutině pořádně nevyléčíte a přecházíte to většinou jen nějakým práškem a hurá do práce, pak si o chronickou rýmu (trvající déle než dva měsíce) přímo koledujete. Příčiny takové rýmy mohou být i jiné - vybočená nosní přepážka, časté alergie či závažnější onemocnění.

Podoby a důsledky chronické rýmy

Hypertrofická rýma - Typické je zduření sliznic s mírně zvýšenou nosní sekrecí, bolest a tlak v obličeji, zhoršení čichu a následně i chuti. Zduření sliznic způsobuje zhoršenou průchodnost až úplnou neprůchodnost nosu. Přetrvává pocit plného nosu, člověk je nucen dýchat ústy a následkem toho trpí osycháním sliznic hltanu a v noci chrápe.

Nebezpečí tohoto druhu rýmy tkví ve špatné ventilaci vedlejších nosních dutin. To vede k poruše funkce slzovodu a sluchové trubice. V tomto případě je nejvhodnější léčba eliminace vyvolávajících příčin. Často je nejlepší variantou chirurgický zákrok, nosní kapky v tomto případě nepůsobí nebo mají jen velmi krátký účinek.

Atrofická rýma - Dochází ke ztenčování sliznice a snížení její přirozené sekreční činnosti. Typický je pocit sucha v nose, svědění až pálení. Příčinou může být v mnoha případech přetopené klima v bytě.

U tohoto druhu rýmy může v rozsáhlejším stádiu dojít i k proděravění nosní přepážky. Důležité je zvlhčení a čistota ovzduší, v tomto případě jsou nosní spreje naopak doporučovány.

Následky chronické rýmy

Označení chronická rýma nemusí znít až tak hrozivě, mnozí lidé tak mají tendenci ji podceňovat. Tím ale škodí jen sami sobě, protože chronická rýma sebou nese řadu zdravotních nepříjemností a komplikací.

V základu mohou potíže vést ke chrápání, poruchám spánku a zvýšené únavě a ke snížení výkonnosti. Dalšími nepříjemnými projevy bývá i častá bolest hlavy či ztráta čichu, dlouhodobá rýma může být i jedním ze symptomů chronického únavového syndromu.

Léčba

Pokud dojde při chronické rýmě k infekci vedlejších nosních dutin, je třeba nasadit antibiotika. V méně závažném případě stačí používání sprejů, které nos zprůchodní.

Chronická rýma - fakta

Některou z forem chronické rýmy trpí 20 % dospělých a 10 % dětí.

Alergickou rýmou trpí v Česku 1,6 miliónu lidí.

Dvě třetiny lidí s chronickou rýmou nikdy nebyly léčeny.

Nejzávažnější formou chronické rýmy je tzv. ozéna, při níž se tvoří masivní a hnilobně zapáchající krusty a dochází k narušování kostí nosu.

Nosními obtížemi trpí 70 až 90 % astmatiků.

Deset až patnáct procent populace trpí hyperventilací, tj. povrchním zrychleným hrudním dýcháním, které vede k chemickým změnám v krvi – a také k chronické únavě.

Při takovéto rýmě se nedoporučuje nucené smrkání. "Při chronické rýmě není nos ucpaný hleny, ale tím, že sliznice jsou oteklé. Smrkání tedy nepomůže, dokonce může uškodit. Pokud se o to snažíte, zvýšíte tlak v oblasti nosohltanu a vzduch bude mít tendenci uniknout někam jinam. Tak se mohou viry rozšířit do sluchové trubice či vedlejších nosních dutin a způsobit tam další zánět," vysvětluje privátní praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám