Hlavní obsah
Během jídla a po jídle červené víno funguje jako ústní voda – hubí zhoubné bakterie způsobující zubní kaz. Foto: Murad Sezer, Reuters

Červené víno během jídla prý funguje jako ústní voda

Popíjení červeného vína u jídla má mnohonásobně pozitivní vliv na zdraví. Nejenže člověk přijímá do těla cenné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, tkáně před procesy stárnutí a srdce a cévy před řadou chorob, ale červené víno blahodárně působí také na zdraví zubů. Během jídla a po jídle totiž funguje jako ústní voda – hubí zhoubné bakterie způsobující zubní kaz.

Během jídla a po jídle červené víno funguje jako ústní voda – hubí zhoubné bakterie způsobující zubní kaz. Foto: Murad Sezer, Reuters
Červené víno během jídla prý funguje jako ústní voda

Podle italských vědců by mohly červené víno bez alkoholu popíjet u jídla i abstinenti a děti.

Profesorka Gabriella Gazzaniová z Pavie tvrdí, že alkohol je jako prevence zubních kazů znám dlouho, takže ona se zaměřila na studium červeného vína bez alkoholu. A objevila proantokyanidiny, které hubí streptokoky způsobující zubní kaz.

„Ovšem všechna vína nejsou stejná. Některá totiž obsahují velké množství cukru a kyseliny, které mohou zuby naopak poškozovat a přispívat ke vzniku zubního kazu,“ tvrdí Gazzaniová s tím, že z tohoto hlediska jsou však mnohem nebezpečnější vína bílá.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků