Hlavní obsah

Červené víno během jídla prý funguje jako ústní voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavia

Popíjení červeného vína u jídla má mnohonásobně pozitivní vliv na zdraví. Nejenže člověk přijímá do těla cenné antioxidanty, které chrání buňky před poškozením, tkáně před procesy stárnutí a srdce a cévy před řadou chorob, ale červené víno blahodárně působí také na zdraví zubů. Během jídla a po jídle totiž funguje jako ústní voda – hubí zhoubné bakterie způsobující zubní kaz.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Během jídla a po jídle červené víno funguje jako ústní voda – hubí zhoubné bakterie způsobující zubní kaz.

Článek

Podle italských vědců by mohly červené víno bez alkoholu popíjet u jídla i abstinenti a děti.

Profesorka Gabriella Gazzaniová z Pavie tvrdí, že alkohol je jako prevence zubních kazů znám dlouho, takže ona se zaměřila na studium červeného vína bez alkoholu. A objevila proantokyanidiny, které hubí streptokoky způsobující zubní kaz.

„Ovšem všechna vína nejsou stejná. Některá totiž obsahují velké množství cukru a kyseliny, které mohou zuby naopak poškozovat a přispívat ke vzniku zubního kazu,“ tvrdí Gazzaniová s tím, že z tohoto hlediska jsou však mnohem nebezpečnější vína bílá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nebezpečné hrátky s vínem

Existuje jen několik málo způsobů, jak z podávání šumivého vína udělat atraktivní show, která zaujme leckdy více než samotné víno. Jeden z nejelegantnějších...

Vychytávky pro bezchybné koštování vína

Doba koštování vína je tady a tak pro vás máme tipy na to, jak si ho zpříjemnit. Stékající kapky po lahvi vína na ubrus vás díky nim už rozhodně trápit nebudou...

Výběr článků

Načítám