Hlavní obsah

Čechy nejčastěji bolí hlava, pak záda a zuby

Právo, Václav Pergl

Čechy nejčastěji bolí hlava (67 procent), dále záda (40 procent), zuby (33 procent), klouby (22 procent) a ženy mají i menstruační bolesti (21 procent). Vyplývá to z výzkumu agentury Median.

Foto: Profimedia.cz

Bolestmi hlavy trpí 67 procent Čechů.

Článek

„Pokud někoho dlouhodobě hlava nebolela a najednou má kruté bolesti hlavy a není si vědom žádné chyby, potom ano, nechť si vezme svůj volně prodejný lék proti bolesti, ale rozhodně musí brzy navštívit lékaře, aby se příčina ozřejmila a pacient se co nejrychleji léčil,“ osvětlil doktor Marek Hakl z Centra pro léčbu bolesti Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

S bolestí by měl člověk nejdříve zamířit k praktickému lékaři. Ten pak rozhodne, zda ho pošle ke specialistovi na léčbu bolesti nebo na některé jiné specializované pracoviště. Bolest v Česku léčí stovka  ambulancí a pět specializovaných center. Akutní bolest vždy upozorňuje na nějaký zdravotní problém.

Růžová tabletka pomáhá už svou barvou

„Chronická bolest je ale sama nemocí a musí se léčit,“ uvedl lékař. Výzkumná společnost se ptala lékařů a lékárníků, jaké volně prodejné analgetikum na bolest považují za univerzální. Padesát procent lékařů a šedesát procent lékárníků na prvním místě jmenovalo ibalgin, jehož účinnou látkou je ibuprofen.

Jeho výhodou je to, že se rychle vstřebává v zažívacím traktu a nástup analgetického účinku přichází do třiceti minut. Působí pak čtyři až šest hodin. Ibalgin má nezaměnitelnou růžovou barvu, aby byl dobře a jasně rozpoznatelný mezi jinými léky. Tím, že je růžový, jak soudí doktor Hakl, už i jeho barva pomáhá k léčení.

Reklama

Související články

Bolesti hlavy mají různé příčiny

Bolest hlavy vypadá banálně, ale někdy je hodně těžké najít její skutečnou příčinu. Mohou jich být desítky. Nejčastější důvody však bývají zhruba tři. Problémy...

Ženy vnímají bolest více než muži

Vědci dospěli k závěru, že ženy vnímají bolest více než muži, protože jejich mozky fungují odlišným způsobem. Až dosud se vyšší citlivost na bolest přisuzovala...

Výběr článků

Načítám