Hlavní obsah

Byliny pro zahřátí těla i duše

Právo, Zdena Nováčková

Je zima, nevlídno a máte pocit, že na vás něco leze? Nebo jste venku prochladli a zebou vás ruce a nohy? Zahřát se můžete horkým čajem, ale mnohem účinnější bude z bylinek, jež dokážou rozproudit krev, a tím prohřát celý organismus. A takový vánoční svařák vás zaručeně přivede i na jiné myšlenky.

Foto: Profimedia.cz

Prochladli jste venku? Takový vánoční svařák vás zahřeje a zaručeně přivede i na jiné myšlenky.

Článek

Vánoční svařák dodá červeň do tváří

Do hrnce nasypte směs zahřívacího koření (skořici, hřebíčky, badyán a kardamom), dvě až tři kolečka citronu či pomeranče a přilijte deci vody. Pro zlepšení chuti můžete přidat i dva plátky jablíčka.

Pomalu přiveďte k varu, nechte probublávat asi pět minut, v případě potřeby přidejte vodu. Pak přidejte červené víno a nechte opět prohřát. Nevařte, jakmile se začnou tvořit bublinky, vše odstavte. Přislaďte podle chuti medem.

Skořice

Foto: Profimedia.cz

Skořice vám pohladí trávení, působí protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh, snižuje tlak a pomáhá při kašli a nachlazení.

Nepálí jako zázvor, ale účinky má podobné. Zkuste si špetku skořice přisypat třeba do horkého černého čaje a uvidíte, jak rychle vám začne být teplo. Stejně tak si můžete dát se skořicí kávu nebo kakao.

Při skořicových zábalech se prokrví celé tělo, jsou proto oblíbené ve wellness na hubnutí a proti celulitidě. Výborná je také skořicová mast. Stačí přidat skořici do běžného krému. Máte-li chuť mlsat, upečte si hrušky nebo jablka se skořicí – zahřejete se, a ještě vás okouzlí jejich chuť i vůně.

Skořice i káva jsou pro organismus prospěšné, hlásí vědci

Zahraniční

Skořice vám navíc kromě jiného pomůže k chuti k jídlu, pohladí trávení, působí protizánětlivě, zlepšuje krevní oběh, snižuje tlak a pomáhá při kašli a nachlazení.

Kari

Tato známá směs koření je silným antioxidantem, má skvělé protizánětlivé účinky a také snižuje hladinu cholesterolu. Příznivě působí na psychiku a činnost jater.

Zjistilo se, že kurkumin z kurkumy, jež je součástí kari, zabraňuje růstu tukových buněk, je tedy výborným bojovníkem proti obezitě. Nejlepší je přidávat kari do jídel.

Slaměnka

Foto: Profimedia.cz

Smil italský bývá v čínské medicíně někdy označovaný za bylinu nesmrtelnosti.

Říká se tak bylině s názvem smil italský a jeho vynikajících omlazujících účinků hojně využívají výrobci kosmetiky. Slaměnka je bohatá na biologicky aktivní sloučeniny, má povzbuzující účinky, dokáže rozproudit krev, zahřívá, regeneruje, působí proti křečím, antioxidačně a protizánětlivě.

Nejčastěji se z této rostliny připravuje čaj s příjemnou nasládlou chutí. Prohřeje tělo, ale dokáže i rozpouštět a ředit hlen, změkčovat kašel, snižovat kyselost žluči a podporovat její tvorbu. V čínské medicíně je někdy označovaná za bylinu nesmrtelnosti.

Zázvor

Prohřeje vás až do morku kostí. Ať už si uděláte horký čaj z čerstvého zázvoru (stačí šest sedm plátků na šálek), nebo použijete sušené koření, výsledek je zaručen. Podobné účinky má i v horkém jídle.

Působí protizánětlivě a účinně pomáhá i při rýmě – silný čaj (čerstvý zázvor je dobré nastrouhat) vám krásně protáhne nos a prokrví sliznice.

Devět zázračných kořenů na nejrůznější zdravotní neduhy

Styl

Kromě toho povzbuzuje metabolismus, uklidňuje žaludek (pozor, někteří lidé ho naopak nemusejí dobře snášet) a zlepšuje odolnost proti nachlazení. Údajně má i analgetické účinky.

Výborný je jak v nálevu, tak nakládaný nebo přidaný do smoothie. Minimálně v zimě by se měl v našem jídelníčku objevovat pravidelně.

Rozmarýn

Prokrvuje, povzbuzuje, zahřívá a pomáhá tak lidem s nízkým tlakem. Také posiluje paměť a usnadňuje soustředění.

Výborný je proti studeným nohám, kromě toho má i antibakteriální a antiseptické účinky, pomáhá při nadýmání a upravuje trávení včetně činnosti jater, proto rozmarýn najdeme v receptech zejména na pečená tučná masa.

Foto: Profimedia.cz

Rozmarýn je výborný proti studeným nohám.

Pozor, neměl by se používat v těhotenství, prokrvuje totiž i dělohu. Vnitřně ho můžete užívat formou tinktury, výborný je i jako mazání na tělo a klouby a při nachlazení skvěle pomůže éterický olej.

Pokud venku prochladnete nebo máte pocit, že na vás něco leze, doporučujeme rozmarýnovou zahřívací koupel. Můžete do ní nakapat pár kapek oleje nebo nalít silnější odvar.

Nejúčinnější je namočit bylinu přes noc do studené vody, pak krátce povařit a nechat asi patnáct minut louhovat. Po přecezení odvar vlijte do teplé až horké lázně. Zkuste v ní vydržet asi dvacet minut. Po celém těle se vám rozlije teplo.

Reklama

Související články

Osm druhů koření na hubnutí

Koření v jídle má odpradávna dvě hlavní funkce – vylepšuje chuť a k tomu nejrůznějšími způsoby podporuje trávení. Určité druhy bylin a koření umějí...

Výběr článků

Načítám